Nesreća kraj Bergena

Fregati norveške ratne mornarice prijeti potonuće nakon sudara s tankerom

Ivan Volarić

Fregata Helge Ingstad je blizu potonuća/Foto REUTERS

Fregata Helge Ingstad je blizu potonuća/Foto REUTERS

Osmero članova posade fregate lakše je ozlijeđeno, a svih 127 članova posade je evakuirano



RIJEKA Osmero članova posade je lakše ozlijeđeno, a 127 članova posade fregate norveške ratne mornarice Helge Ingstad evakuirano nakon sudara s tankerom SOLA TS pod malteškom zastavom u luci Sture. Do sudara je došlo ovoga četvrtka oko četiri sata ujutro u fjordu zapadno od Bergena, nedaleko naftne platforme s koje je tanker preuzeo sirovu naftu. Fregati, koja se vraćala s NATO vježbi u svoju bazu u Haakonsvern, probijen je trup i postoje realne prestpostavke da se unatoč silnim naporima neće uspjeti zaustaviti njezino potonuće.


“Nema kontrole nad curenjem i krma je duboko u moru, ali činimo sve što možemo da spasimo brod”, priopćili su iz norveškog Ministarstva obrane. 





Tanker Sola TS ima samo lakša oštećenja, 23 člana posade su ostala na njemu. Tanker čeka da bude odvučen do obližnjeg nafnog terminala. U trenutku sudara na brodu je bilo 625 tisuća barela sirove nafte.


Fregata Helnge Ingstad dio je serije od pet istovjetnih brodova klase Fridtjof Nansen. Brod je porinut 2007. godine, dug je 13 metara, maksimalne nosivosti 5,290 tona.


Inače, nedaleko sudara nalazio se još jedan tanker, međutim nije sudjelovao u nesreći.