Podaci sve govore

Manji PDV, naravno, nije završio u džepovima građana: Meso, riba, jaja, voće i povrće nisu pojeftinili

Jagoda Marić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Podaci DZS-a sugeriraju da Vlada nije uspjela postići željeni učinak smanjenjem PDV-a. Barem jednim dijelom profitirali su trgovački lanci



ZAGREB Iako su cijene mesa, ribe, jaja, voća i povrća trebale u ovoj godini, zbog sniženja PDV-a, pasti i do deset posto, to se nije dogodilo. Više od 1,4 milijarde kuna, kojih se država odrekla smanjujući PDV s 25 na 13 posto na spomenute prehrambene proizvode na kraju ipak neće završiti u džepovima građana ili će do njih doći tek manji dio tog novca. Može se to zaključiti na osnovi podataka o potrošačkim cijenama za ožujak i prvo tromjesečje ove godine što ih je jučer objavio Državni zavod za statistiku.


Hrana je skuplja


Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2019. u odnosu na veljaču 2019. u prosjeku su, priopćio je jučer DZS, više za 1 posto. U odnosu na ožujak 2018. veće su za 0,9 posto dok su u odnosu na godišnji prosjek veće za 1,4 posto. Izdvojeno cijene hrane su u ožujku bile nešto veće nego u veljači dok su još uvijek i to za 0,8 posto niže nego u ožujku prošle godine.


Što se tiče proizvoda na koje je od ove godine PDV smanjen na 13 posto, jedino je čini se u cijene voća ukalkulirano smanjenje PDV-a, meso je nešto jeftinije ali je smanjenje cijena upola manje od najavljenog dok su cijene ribe i morskih plodova i povrća zapravo porasle u odnosu na isti period prošle godine.




Cijene voća su, prema DZS– u, u prvom tromjesečju ove godine za 13 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine no pitanje je koliko dugo će tako ostati jer su u ožujku porasle za šest posto u odnosu na veljaču.


U prva tri mjeseca ove godine cijene mesa su četiri posto niže nego lani u istom kvartalu, ali su i one rasle u ožujku u odnosu na veljaču. Povrće su građani Hrvatske plaćali 5,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je opterećenje nametima, barem kad je u pitanju PDV, gotovo upola manje nego lani. No, cijene povrća u ožujku su prema DZS-u počele padati i za četiri posto su niže nego u veljači ove godine.


Profit trgovcima


Iako je građanima zbog akcija trgovaca zapravo teško pratiti stvarno kretanje cijena hrane, posebice one na koju je snižen PDV, podaci DZS-a sugeriraju da Vlada nije uspjela postići željeni učinak smanjenjem PDV-a. Sniženje tog poreza je značajno, čak 12-postotnih poena i u Vladi su očekivali da to znači deset posto niže cijene. Naši sugovornici iz Banskih dvora nisu zadovoljni rezultatima.


Ističu da tek treba vidjeti što se doista događa, priznaju da na cijene hrane utječe i rast cijena energenata ali dodaju da su one na najvišim razinama bile i lani, pa ako je u međuvremenu snižen PDV na meso ili voće trebale bi padati cijene tih proizvoda. Jedan od naših sugovornika ističe da bi cijene energenata povećale cijene proizvođača što znači da bi se razlika koje se Vlada odrekla završila u njihovim budžetima, ali procjenjuje da se to nije dogodilo, barem ne u punom iznosu.


– Pitanje je radi li se o domaćim poljoprivrednicima ili o uvozu. Prije bilo kakve sljedeće slične mjere koja se tiče PDV-a, pa i namjere da se od 1. siječnja sljedeće godine smanji opća stopa PDV-a s 25 na 24 posto moramo ozbiljno napraviti analizu gdje to rasterećenje odlazi, napominje naš sugovornik iz Vlade. On procjenjuje da su barem u jednom dijelu profitirali domaći trgovački lanci.