Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Scenic Eclipse

video Luksuzni kruzer isplovio iz Pule, vlasnik najavio: 'Želim u Uljaniku graditi još pet takvih'

Foto N. Lazarević, Glas Istre
Foto N. Lazarević, Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 21:10 2019-07-27T21:10:47+02:00

PULA S dva sata kašnjenja, polarni kruzer Scenic Eclipse je oko 20 sati napokon isplovio iz pulske luke, javlja Glas Istre.

Praćen zvukom sirena i Pilotom Lučke kapetanije Pula luksuzna krstarica je zaplovila prema svom odredištu Reykjaviku, gdje će ukrcati putnike za prvo putovanje.

Polarni kruzer, odnosno novogradnja 530, zadnji je brod koji je prije proglašenja stečaja porinut s navoza na Uljanikovom Otoku i prvi koji je usprkos stečaju dovršen i isplovio iz Pule.

U iščekivanju primopredaje luksuznog polarnog kruzera Scenic Eclipse Glas Istre doznao je da brodovlasnik Glen Moroney želi u Uljaniku graditi još pet brodova!

Kazao je to član vjerovničkog vijeća Uljanik Brodogradilišta Samir Hadžić.

- Pričao sam s gospodinom Moroneyjem prije prije nepuna dva sata. Veoma je zadovoljan izgrađenim brodom, a koliko je zadovoljan ponajbolje govori činjenica da mu sada želja u Uljaniku izgraditi još pet brodova.

No, to će sad sve ovisiti o resornom Ministarstvu i Vladi, kazao je Glasu Istre Hadžić, a njegove je riječi potvrdio i sam Moroney.

Brod, čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 milijuna eura, u more je porinut neposredno nakon prve najave štrajka u Uljaniku, zadnjeg dana siječnja 2018. godine, i bio je zadnji u seriji tri spektakularna prototipa koja su se u istom trenutku našla na opremnim obalama pulskog škvera.

Prvu poziciju u lošim vremenima koja su bila pred vratima imala je impresivna samopodizna platforma Apolo, koja je početkom prošle godine postala zadnje plovilo koje su Uljanikovci uspjeli samostalno dovršiti i isporučiti naručiteljima.

U poodmakloj fazi izgrađenosti bio je u tom trenutku i dredger (jaružalo) koji se gradio za Jan de Nula, te je kruzer definitivno bio u najlošijoj poziciji i vjerojatno bi odavno nestao u vrtlogu događanja koja su zahvatila Uljanik, da nije bilo tvrdoglavosti i upornosti naručitelja, brodovlasnika iz Australije Glena Moroneya, koji je, želeći po svaku cijenu dobiti taj brod, odlučio riskirati i usprkos svemu što se događalo preuzeti gradnju na sebe....

Zanimljiva vijest je i da će kuma broda biti oskarovka Helen Mirren, jedna od najcjenjenijih glumica današnjice, na svečanosti krštenja koje je za 10. rujna ove godine zakazano u New Yorku. Tu vijest objavio je jučer osnivač i predsjednik uprave kompanije Glen Moroney koji je kazao kako je jedinstven brod kakav je Scenic Eclipse u ulozi kume jednostavno morao imati jednu jednako tako jedinstvenu osobu, te da čuvena britanska glumica to svakako jest.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.