Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Dvije opcije i kombinacije

Kreće "snimanje" stanja u škverovima, ulagači se boje kostura iz ormara

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor: ,
Objavljeno: 21. studeni 2018. u 11:26 2018-11-21T11:26:00+01:00

Opcija može biti da novi vlasnik od Uljanika zasebno preuzme »3. maj«, koji će onda biti izdvojen, a kako će se izvesti taj manevar, pokazat će se u sljedećim tjednima, kad će biti jasnije i hoće li na kraju hrvatsko-talijanska ili hrvatsko-ukrajinska kombinacija uopće željeti ući u hrvatsku brodogradnju

ZAGREB/RIJEKA Nakon nekoliko mjeseci pregovora iskristalizirala su se dva, oba hrvatsko-inozemna, para kompanija među kojima, čini se, treba tražiti potencijalnog partnera za Uljanik, odnosno za provedbu programa restrukturiranja u tom škveru.

Na jednoj su strani Brodosplit, odnosno samoborski DIV i talijanski Fincantieri, a na drugoj bi zajednički u ulaganje mogli krenuti Smart Grupa u vlasništvu Vadima Novinskog i Kermas energija Danka Končara.

Iako nitko zasad ne želi govoriti o tome da će sigurno predati ponudu, i svi ističu da tek treba vidjeti kakvo je doista stanje u Uljaniku, čini se da su te kombinacije prihvatljive i Vladi. Takav se zaključak nameće nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s Novinskim u ponedjeljka, nakon čega se taj Ukrajinac sastao i s Dankom Končarom, potvrdio nam je Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj koji je bio na oba sastanka. Da DIV i Fincantieri zajednički nastupaju, već je dulje jasno, a u Vladi neslužbeno doznajemo da se ne protive takvom raspletu, te da će i jednoj i drugoj strani biti otvorena mogućnost da dubinski snime poslovanje Uljanika. No, svi potencijalni ulagači ističu da nisu sigurni hoće li predati ponudu jer ne znaju hoće li se s vremenom pojaviti neke nove obveze Uljanika koje naravno nisu spremni prihvatiti. Od istog strahuju i u Vladi.

Kermasov plan 

– Premijer je na sastanku kazao gospodinu Novinskom da je Hrvatskoj cilj i u Puli i u Rijeci zadržati brodograđevnu industriji i Novinski je kazao da je on za to zainteresiran, ali da mora točno znati kakvo je stanje u Uljaniku prije nego donese bilo kakvu odluku. Zato će za desetak dana u Hrvatsku doći predstavnici njegove kompanije kako bi proučili stvarno poslovanje Uljanika – kazao nam je Pirić.

Otkriva i da su nakon toga Novinski sastao s Končarom, da je od njega dobio i Kermasov plan za restrukturiranje Uljanika.

– Postoji mogućnost da njih dvojica dogovore zajednički ulazak u Uljanik, ali sve naravno ovisi o tome što će pokazati dubinsko snimanje poslovanja Uljanika – rekao nam je Pirić. Isto smo čuli i iz Karmas energije, gdje potvrđuju sastanak s Novinskim, ali dodaju da će se konačne odluke donositi tek nakon što se dobro pročešlja poslovanje Uljanika.

Naši sugovornici iz Vlade kažu da su svjesni da u Uljanik nitko neće ući ako ne bude siguran da se neće pojaviti »kosturi iz ormara«, pa će zato svi i dobiti priliku za dubinsko snimanje, nakon čega će ih pozvati da predaju ponude ako se na to odluče.

– Osim što će morati biti spremni dati vlastiti doprinos i u brodogradilište uložiti barem onoliko koliko je spremna i Vlada kroz program restrukturiranja, očekujemo i da daju plan kako završiti brodove čija je gradnja počela. Mi znamo da država mora platiti jamstva za brodove koji se nikada nisu počeli graditi, kao i za one koji su otkazani, ali želimo vidjeti imaju li plan za završetak brodova, čije je gradnja počela ili je odmakla. To bi značilo i da će manje jamstava pasti na teret države – kaže naš sugovornik iz Vlade.

Iako se na prvu loptu čini da država za Uljanik može imati dva ponuđača, nitko u Vladi doista ne želi prognozirati hoće li se to i dogoditi, odnosno hoće li do kraja godine biti jasno tko doista ulazi u Uljanik.

Snimanje stanja 

Na našu primjedbu da su i Ukrajinci i Talijani zainteresirani više za »3. maj« nego za cijelu grupu, naši izvori odgovaraju da se sada razgovara o snimanju stanja u Uljaniku i njihovom preuzimanju oba brodogradilišta, napominju da »3. maj« ionako ne može proći program restrukturiranja jer je on u tom brodogradilištu završen prošle godine, te da opcija može biti da novi vlasnik od Uljanika zasebno preuzme »3. maj«, koji će onda biti izdvojen. Odvojeno se u programu restrukturiranja koji radi nova uprava i traži rješenje za riječko i pulsko brodogradilište, a kako će se točno izvesti taj manevar, pokazat će se u sljedećim tjednima, kad će biti jasnije i hoće li na kraju hrvatsko-talijanska ili hrvatsko-ukrajinska kombinacija uopće željeti ući u hrvatsku brodogradnju.

Više u tiskanom izdanju Novog lista...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.