Uspjeh drvne industrije

Izvoz povećan za 32 posto: Masivni hrvatski namještaj i parket osvajaju ino-tržišta

Branko Podgornik

Proizvodnja raznih vrsta namještaja povećana je od deset do 40 posto / Foto: M. KRMPOTIĆ

Proizvodnja raznih vrsta namještaja povećana je od deset do 40 posto / Foto: M. KRMPOTIĆ

Izvoz drvne industrije u 2014. bit će veći od milijardu dolara i premašit će razinu dosegnutu prije krize. Tajna je u sve kvalitetnijim proizvodima



ZAGREB » Hrvatske vlasti već godinama drvnu industriju tretiraju kao Pepeljugu, kao da na nju ne računaju. Sve više joj uskraćuju državne potpore, a u strategiju industrijskog razvoja Hrvatske – koju je ove godine sastavila Vlada – ušla je tek nakon snažnog pritiska iz tog sektora. Usprkos potcjenjivanju, drvna industrija pokazala se kao jedna od najžilavijih hrvatskih proizvodnji, koja se i najbrže oporavlja od šestogodišnje krize.


  U prvih osam mjeseci 2014. drvna industrija je povećala izvoz za 32 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prema podacima Hrvatske gospodarske komore. Vrijednost izvoza povećala je s 481 na 659 milijuna dolara. Poznato je da su hrvatska industrija i izvoz tijekom 2014. napredovali, ali manje je poznato da najviše stope rasta i izvoza bilježe upravo proizvođači namještaja i ostali prerađivači drva. Njihov je udio u ukupnom hrvatskom izvozu, prema podacima Komore, skočio s osam na deset posto.  

Znanje i inovacije


– Država nas stalno zanemaruje, pa se naše tvrtke same bore na inozemnom tržištu. Potražnja u Hrvatskoj stalno pada, što naše proizvođače tjera u svijet, kaže Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera. Do kraja godine drvna industrija imat će znatno više od osam milijarda kuna prihoda, od čega će dvije trećine ostvariti prodajom u inozemstvu. Izvoz drvne industrije tijekom 2014. bit će veći od milijardu dolara, čime će dostići i prestići izvoz iz 2008. godine, očekuje Kavran.


Opširnije u tiskanom izdanju…