Usklađivanje s EU regulativom

I obrtnici će od 2015. plaćati PDV za izdani, a ne naplaćeni račun

Gabrijela Galić

S prvim danom sljedeće godine morat će obračunavati PDV prema obavljenim isporukama, neovisno o tome jesu li rad naplatili, što ih, s obzirom na krizu, stavlja u tešku situaciju



ZAGREB  Obrtnici će od iduće godine PDV plaćati za svaki izdani račun, a ne više nakon što naplate obavljeni posao ili uslugu. Ta izmjena u načinu plaćanja PDV-a za obrtnike trebala je stupiti na snagu još s prvim danom ove godine, ali je u konačnici odlučeno kako će 2014. biti prijelazno razdoblje u kojem se obrtnici trebaju pripremiti za novi način plaćanja obveza. No, prijelazno razdobljese bliži kraju, a ministarstvo financija u javnu raspravu je pustilo teze za izmjene zakona o PDV koji se dodatno usklađuje s EU regulativom. A to, među ostalim, znači da porezni obveznici koji su mogli obračun PDV-a obaviti na temelju primljene ili naplaćene naknade za isporučena dobra i obavljene radove, više neće imati tu mogućnost. S prvim danom 2015. godine bit će obavezni obračunavati PDV prema obavljenim isporukama, neovisno o tome jesu li svoj rad naplatili.


Ublažavanje obveze


Resorno ministarstvo, međutim, uviđa da bi zbog teške gospodarske situacije promjene u načinu obračuna PDV-a mogle obrtnicima donijeti probleme. Stoga će im se za poslove koje ugovore i isporuče do kraja ove godine omogućiti plaćanje PDV-a u obračunskom razdoblju kada naplate PDV. To znači da će obrtnik koji posao obavi, pred kraj godine, obavezu PDV-a obračunati u idućoj godini, odnosno kada mu obavljeni posao bude plaćen.



Obveznici PDV-a, od iduće godine više neće imati obavezu godišnje prijave tog poreza čime će se smanjiti administrativne obveze kao i troškovi poslovanja kako poreznih obveznika tako i Porezne uprave. Uvodi se i oslobađanje od plaćanja PDV-a a za usluge i za dobra koja se ne otpremaju iz Hrvatske, osim za prijevozna sredstva i nekretnine. To se prvenstveno odnosi na diplomatska i konzularna predstavništva kao i predstavništva međunarodnih organizacija.





»U suprotnom bi porezni obveznik koji PDV plaća prema primljenim (naplaćenim) naknadama pri prijelazu na obračun prema obavljenim isporukama morao iskazati obvez u PDV-a za sve isporuke dobara i usluga koje nisu naplaćene do dana prijelaza, što bi moglo ozbiljno ugroziti njegovo poslovanje«, navodi se u iskazu procjene učinaka propisa za nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuna zakona o porezu na dodanu vrijednost. No, od siječnja iduće godine PDV će biti obvezni obračunavati čim izdaju račun.


Popraviti prijedlog


Promjene u načinu obračuna PDV-a za obrtnike trebale su se početi primjenjivati od ove godine i bile su sadržane u lanjskim izmjenama zakona o PDV-u. No, iako su tada zakonske izmjene u javnoj raspravi bile od siječnja, s uključenim izmjenama u načinu obračuna PDV-a za obrtnike, nitko taj detalj nije zamijetio do ožujka i sjednice Vlade na kojoj su zakonske izmjene jednoglasno prihvaćene i upućene u Sabor. Samo nekoliko sati nakon što je Vlada 7. ožujka 2013. zakon prihvatila reagirali su obrtnici i njihove udruge tvrdeći da će izmjena uništiti tisuće obrtnika. Resorni ministar Gordan Maras tada je na Twitteru objavio da zakonski prijedlog treba popraviti kako bi obrtnici i dalje PDV plaćali po naplati, i to nakon što je sam na Vladi glasovao za zakonske izmjene. Pritisak je lani urodio plodom, pa su obrtnici nastavili plaćati PDV kao i ranije.