HTZ

Hrvatska zemlja partner vodećeg europskog skupa zdravstvenog turizma EHTI u Bruxellesu

Portal Novilist.hr

Foto HTZ

Foto HTZ



Hrvatska turistička zajednica glavni je partner devetog izdanja prestižnog European Health Tourism Industry Summita (EHTI), koji se ove godine održava 20. i 21. studenog u Bruxellesu. Riječ je o vodećem europskom skupu o zdravstvenom turizmu koji okuplja stotinjak nacionalnih i međunarodnih stručnjaka te vrhunske predavače i paneliste. Svečanom otvorenju skupa održanom u Europskom parlamentu prisustvovao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić koji je, uz europarlamentarce Istvána Ujhelyia i Karimu Delli, održao pozdravni i uvodni govor.


„Izuzetno nas veseli što i ove godine sudjelujemo na EHTI Summitu koji se u svoja dva izdanja održao u Hrvatskoj. Tom smo prilikom okupili više od 300 sudionika iz cijelog svijeta, a svoju prisutnost i značaj u segmentu zdravstvenog turizma potvrđujemo i statusom zemlje partnera ovogodišnjeg izdanja Summita. Vjerujem da ćemo i ove godine, kroz otvaranje diskusije pronaći zajednička rješenja i mehanizme u svrhu očuvanja konkurentnosti europskog zdravstvenog turizma. Kroz stručna međunarodna okupljanja poput ovog doprinosimo daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao renomirane destinacije zdravstvenog turizma što u konačnici doprinosi i daljnjem održivom razvoju hrvatskog turizma u cjelini“, izjavio je direktor Staničić.


Status Silver & Networking Partnera skupa nosi hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines, koji ove godine obilježava 30. obljetnicu osnutka te koji svojim letovima doprinosi pozitivnim kretanjima turističkog prometa u Hrvatskoj. „Zagreb i svi hrvatski gradovi u koje lete naši zrakoplovi iznimne su turističke destinacije i mjesta s bogatom tradicijom zdravstvenog turizma. Cjelokupna mreža letova Croatia Airlinesa tijekom turističke sezone, kao i u razdoblju izvan sezone u kojem postoji značajan potencijal za daljnji rast, izvrsna su podloga za razvoj zdravstvenog turizma te će nacionalni avioprijevoznik i dalje pružati snažnu podršku na tom području“, rekao je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, dodavši kako ova aviokompanija izravno povezuje Bruxelles sa Zagrebom s dva leta na dan, pružajući pritom priključne letove u Dubrovnik, Pulu, Split i Zadar.




Glavne teme predavanja i okruglih stolova ovogodišnjeg EHTI Summita su „Zdravstveni turizam: prilika za rast“, „Budućnost održivog zdravstvenog turizma u Europi – gdje smo danas?“ te „Zdravstveni turizam i društvo 5.0 – što je iduće?“ u sklopu kojeg će biti predstavljen hrvatski nacionalni turistički informacijski sustav eVisitor, čija je kvaliteta prepoznata u svijetu što potvrđuje nagrada Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koja je 2018. godine eVisitor proglasila trećom najboljom turističkom inovacijom na svijetu.


Važnost belgijskog tržišta za hrvatski turizam potvrđuje i Ivan Novak, direktor Predstavništva HTZ-a za područje Beneluksa. „Jedan od naših glavnih ciljeva je pozicioniranje Hrvatske kao kvalitetne cjelogodišnje destinacije bogate i raznolike ponude, ali i kao prepoznatljive zdravstveno-turističke destinacije. Pritom veliku ulogu ima kvalitetna promidžba te upoznavanje tržišta s ponudom zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Upravo zbog toga početkom prosinca organiziramo dva studijska putovanja za novinare i putničke agente specijalizirane za wellness i zdravstveni segment. Tom će se prigodom posjetiti najpoznatije i najreprezentativnije hrvatske toplice kao što su Tuheljske i Krapinske toplice, Terme Jezerčica, te Terme Sveti Martin na Muri“, istaknuo je Novak.


Dodajmo kako je drugi dan EHTI Summita rezerviran za posjet CRG – Centru za reproduktivnu medicinu u Bruxellesu, kao i za obilazak belgijskog grada Spa, odakle potječu prve termalne toplice na svijetu, a koji je kandidat za uvrštenje na UNESCO-v popis svjetske baštine.