Investicija HPB-a

Hrvatska poštanska banka kupuje Jadransku banku: Obvezujuća ponuda je upućena, čekaju se odobrenja

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Za potrebe provedbe moguće transakcije potrebno je ishoditi i odobrenja, pa je ponuda u tom smislu uvjetovana prethodnom suglasnosti regulatora, ali i prethodnim suglasnostima Nadzornog odbora i Glavne skupštine HPB", navodi se u objavi.



ZAGREB – Hrvatska poštanska banka (HPB) u petak je objavila da je Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) uputila obvezujuću ponudu za kupnju Jadranske banke.


HPB ima namjeru preuzeti vlasnički udio u Jadranskoj banci te je 20. travnja uputila obvezujuću ponudu za kupnju i prijenos dionica postojećem većinskom vlasniku Jadranske banke – Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, objavili su iz HPB-a putem Zagrebačke burze.


“Za potrebe provedbe moguće transakcije potrebno je ishoditi i odobrenja, pa je ponuda u tom smislu uvjetovana prethodnom suglasnosti regulatora, ali i prethodnim suglasnostima Nadzornog odbora i Glavne skupštine HPB”, navodi se u objavi.




Dionice Jadranske banke nisu uvrštene na tržište pa će transakcija biti provedena izvan burze, a kako prema Zakonu o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava DAB predstavlja i manjinske dioničare Jadranske banke, HPB nije u obvezi objaviti javnu ponudu za preuzimanje, zaključuje se u objavi HPB-a.


DAB je početkom listopada 2015. godine otvorio sanacijski postupak nad Jadranskom bankom.


Sredinom veljače prošle godine DAB je objavio javni poziv za kupnju stopostotnog udjela u Jadranskoj banci, a rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju Jadranske banke istekao je u svibnju 2017. godine.


HPB je u rujnu prošle godine objavio da će provesti dubinsko snimanje radi potencijalnog stjecanja Jadranske banke, a predsjednik Uprave HPB-a je krajem prošle godine izjavio da su pregovori oko preuzimanja Jadranske banke u završnoj fazi. “Jadranska banka nam je interesantna i zbog tržišta u Dalmaciji i zato što mislimo da je to mala i dobro očišćena banka. Potencijalno preuzimanje drugih manjih banaka je moguće, ali nam nije primarno i nije nam osnovni fokus”, istaknuo je tada Vuić.