Slabost gospodarstva

Euro prema dolaru pao na najnižu razinu u više od dvije godine

Hina



 Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru skliznuo je prošloga tjedna na najnižu razinu u više od dvije godine, što je posljedica slabosti gospodarstva eurozone.


Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 99,17 bodova, blizu najviše razine u ovoj godini.


Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,7 posto, na 1,0940 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,0903 dolara, najnižu razinu od svibnja 2017. godine.




Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, za 0,3 posto, pa je njegova cijena dosegnula 107,90 jena.


Euro je bio pod pritiskom zbog niza novih podataka koji ukazuju na slabosti gospodarstva eurozone, posebice njemačkog, najvećeg gospodarstva tog bloka.


„Proteklog smo tjedna svjedočili nizu slabih pokazatelja iz eurozone, a to je istaknulo razlike između situacije u europskom i američkom gospodarstvu”, kaže Thu Lan Nguyen, analitičar u Commerzbanku.


Negativne kamatne stope u eurozoni, kupnja državnih obveznica ili tzv. kvantitativno popuštanje i ostali napori Europske središnje banke (ECB) da oživi uspavano gospodarstvo također čine ulaganja u SAD-u atraktivnijima nego u Europi.


Pod pritiskom se krajem prošloga tjedna našla i britanska funta nakon što je dužnosnik britanske središnje banke Bank of England Michael Saunders signalizirao moguće ublažavanje monetarne politike ako se neizvjesnosti oko brexita otegnu u okolnostima razočaravajućeg rasta globalnog gospodarstva.


Uz to, tržišta su prošloga tjedna pratila razvoj situacije u SAD-u nakon pokretanja službene istrage za mogući opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i sve vijesti o trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga.