Čekajući Kineze

DOMINO EFEKT Ministar gospodarstva upravo je najavio i stečaj 3. maja

Jagoda Marić

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Što se tiče raspleta u pregovorima s Kinezima, Horvat kaže da će nakon razgovora s tom tehničkom delegacijom Vlada donijeti i konačne zaključke. Komentirajući optužbe radnika koji strahuju da će dio tvrtki sada biti prodan Danku Končaru ili Tomislavu Debeljaku, čije su ranije ponude za Uljanik odbijene, ministar je rekao da se s njima ne razgovara, niti se o tome razmišlja.



Ministar gospodarstva Darko Horvat procijenio je da će nakon odlaska krovne tvrovne tvrtke Uljanik grupe u stečaj slijediti isti postupci i u ostalim tvrtkama iz sastava Uljanika. Iako to nije izrijekom rekao, očito je da Horvat vjeruje da će biti otvoren stečaj i u riječkom 3. maju.


Na pitanje novinara što se dogodilo s ponudom kineske tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation ministar je kazao da njihova druga delegacia od devet ljudi u ponedjeljak stiže u Hrvatsku i da će biti u Trećem maju i Brodarskom institutu. Pojasnio je da je riječ o tehničkoj delegaciji, a zanimljivo je da je neki dan dolazak Kineza i to samo u Rijeku i u Brodarski institut spominjao i premijer Andrej Plenković. Niti Horvat, niti premijer Plenković nisu spomenuli Uljanik i Pulu.


Što se tiče raspleta u pregovorima s Kinezima, Horvat kaže da će nakon razgovora s tom tehničkom delegacijom Vlada donijeti i konačne zaključke. Komentirajući optužbe radnika koji strahuju da će dio tvrtki sada biti prodan Danku Končaru ili Tomislavu Debeljaku, čije su ranije ponude za Uljanik odbijene, ministar je rekao da se s njima ne razgovara, niti se o tome razmišlja. Najavio je nastavak pregovora oko završetka četiri broda, koji su trenutno na navozima, ističući da se nastavljaju razgovori i sa Jan De Nulom te s naručiteljima iz Kanade o mogućem završetku brodova u pulskom ili riječkom škveru ili na nekoj drugoj lokaciji.