Potpisan ugovor

Cimos kupio zemljište od države za milijun eura, a talijanski vlasnici najavili investicije od 20 milijuna eura

Branko Podgornik

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Povećat ćemo naša buduća ulaganja, sada su prepreke za to riješene. Hvala što ste vjerovali u naš plan razvoja. Od sutra pokrećemo naš plan ulaganja koji će se odvijati sljedeće tri godine, ići će u više faza, a u sve faze proizvodnje planiramo uložiti više od 20 milijuna eura«, istaknuo je izvršni direktor Cimosa Gino Berti



ZAGREB Tvrtka Cimos iz Buzeta, koja proizvodi automobilske dijelove i zapošljava oko 1.300 ljudi, nagodbom je riješila dugogodišnji spor s državom oko korištenja zemljišta za svoje pogone. Ministar državne imovine Goran Marić i direktor Cimosa Gino Berti potpisali su sporazum prema kojem je ta tvrtka kupila od države 22 tisuće četvornih metara zemljišta u Buzetu i Roču, za 7,4 milijuna kuna. Taj će sporazum omogućiti širenje Cimosa, potvrdili su Berti i Marić na konferenciji za novinare.


Kamen temeljac


– To je kamen temeljac za našu budućnost, ocijenio je Berti, najavljujući da će talijanska poslovna grupa Palladio u sljedeće tri godine uložiti u Cimos oko 20 milijuna eura. Naime, talijanski Palladio preuzeo je Cimos u svibnju prošle godine, nakon što je taj proizvođač automobilskih dijelova iz Slovenije, koji ima pogone i u Buzetu, pao u gubitak od 110 milijuna eura.


Rješavanje imovinskog spora pozdravili su talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani, istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Naime, Cimos je najjači gospodarski subjekt u Buzetu i sjevernoj Istri, a zapošljava i brojne kooperante, upozorio je Žulić.


Najvažnija industrija




– Zahvaljujemo ministru i ostalima na tome što su sačuvali radna mjesta i otklonili prijepore, kako bi se Cimos mogao razvijati i zapošljavati ljude, dodao je Flego. Nije točno, kaže, da Istra živi od turizma. Njezina najvažnija gospodarska djelatnost jest industrija. Na drugom mjestu je trgovina, a turizam je na trećem mjestu. Cimos je simbol proizvodnje u Istri, naglasio je župan.


Ministar Marić je rekao kako za njega “nema ništa ljepše nego sudjelovati u procesu spašavanja i oživljavanja” neke tvrtke, za koju se vjerovalo da joj nema spasa. Prije godinu dana, kaže, za Cimos su stvoreni uvjeti za ulazak strateškog partnera iz Italije, čime je spašeno 1.300 radnih mjesta, i to proizvodnih.


Proizvodnja ostala u Hrvatskoj


– Tako proizvodnja nije prepuštena inozemstvu, nego je ostala u Hrvatskoj. Proizvodnja je generator gospodarstva i ima najviše multiplikativnih efekata na razvoj. Proizvodnja je sidrište sigurnosti svake zemlje, naglasio je Marić. “Radi se o investitoru koji je za Hrvatsku dragocjen. Takvu razinu poslovnosti i poslovne kulture Hrvatska nije vidjela”, dodao je ministar hvaleći Cimos.


Objašnjavajući nekadašnji spor s Cimosom, Marić je rekao kako nije bilo dokaza da je Cimos zemljište u Buzetu i Roču stekao pravnim putem, ali nije bilo ni dokaza da je to u vlasništvu Republike Hrvatske. Obavljena je procjena vrijednosti zemljišta, koja iznosi oko milijun eura, a Cimos je pristao to platiti. “Tako smo mi prodali to zemljište, a oni su ga legalizirali za svoje potrebe i širenje”, istaknuo je ministar.