Ministar turizma

Cappelli: U turizmu nedostaje turističkih radnika, ali i menadžera

Hina

Gari Cappelli, Foto: Marko GRACIN

Gari Cappelli, Foto: Marko GRACIN

Odgovarajući na pitanja novinara, Cappelli je rekao da je u vezi nedostatka, kako se procjenjuje oko 2700 pomoćnih radnika u turizmu, pronađeno njih 1800 na području cijele Hrvatske



Ministar turizma Gari Cappelli u petak je istaknuo da se u hrvatskom turizmu ostvaruju brojne investicije pa uz nedostatak sezonskih radnika fali i menadžera.


U zadnje vrijeme puno se govori o nedostatku kadrova u turizmu, a među njima su i menadžeri, upozorio je Cappelli koji je razgovarao s dekanicom Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji Dorom Smolčić Jurdana.


Naveo je da se oko 800 milijuna eura ulaže u 40-ak hotela koji se otvaraju ove godine te da se slično planira i sljedeće godine, ali da Hrvatsku očekuje problem nedostatka menadžmenta odnosno visokoobrazovanog kadra za vođenje tih hotela.




Hrvatska treba ne samo djelatnike kao što su konobari, kuhari ili spremačice, nego je ozbiljan problem nedostatak menadžera u turizmu, rekao je ministar dodavši da se kvalitetnim obrazovanjem želi što brže dobiti kvalitetne kadrove.


Izvijestio je kako je stoga danas s dekanicom Smolčić Jurdana razgovarao o mogućnostima proširenja suradnje, kao i o otvaranja centara kompetencija. Ti će centri, kazao je, doći na dnevni red do kraja godine, nakon izmjene zakona o znanosti, što će omogućiti aktiviranje novca osiguranog za pet centara. Jedan od njih mogao bi biti u Opatiji, a u njemu bio se školovao kadar u turizmu.


Odgovarajući na pitanja novinara, Cappelli je rekao da je u vezi nedostatka, kako se procjenjuje oko 2700 pomoćnih radnika u turizmu, pronađeno njih 1800 na području cijele Hrvatske.


Cappelli kaže da je turistička počela mjesec dana ranije nego inače, a u prvih šest mjeseci ove godine bilo je oko 25 posto više gostiju nego u istom razdoblju lani, dok je samo u lipnju povećanje od oko 40 posto.


Dodao je da je u nekim segmentima, kao što je nautika, ostvareno povećanje broja gostiju i preko 50 posto te da se promijenila struktura gostiju pa ne dolaze više samo tradicionalni gosti – iz Njemačke, Italije, Austrije ili Slovenije, nego su u nekim županijama na prvom mjestu Britanci, Amerikanci i Korejci.


Najavio je da će se u vezi s donošenjem novih zakona, primjerice o turističkim zajednicama, zatražiti i mišljenje fakulteta, a posebice u dijelu upravljanja destinacijom. Sada imamo investicije u turizmu u objekte od 4 ili 5 zvjezdica, ali nekim destinacijama se nedovoljno kvalitetno upravlja, pa imamo disproporciju – kvalitetne hotele, a nekvalitetnu destinaciju, rekao je Cappelli.


Dekanica Dora Smolčić Jurdana istaknula je kako se velika pažnja na fakultetu posvećuje praktičnom radu te pohvalila odličnu suradnju s poslodavcima u turizmu. Navela je da je fakultet je potpisao ugovore s 23 vodeće turističke kompanije u kojima studenti prolaze praksu, a nakon što diplomiraju često se u njima zapošljavaju.