Suđenje bivšoj županici

Žužić posvjedočio da je Marini Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita

Hina

Marina Lovrić Merzel / Snimio Darko JELINEK

Marina Lovrić Merzel / Snimio Darko JELINEK

»Novac sam donio u kuverti, u apoenima od 500 eura i stavio na stol«, posvjedočio je Žužić. Prisjetio se i da mu je bivša županica, kada je tražio sastanak, rekla da je cijena 20 milijuna kuna i 100 tisuća eura, iako je u natječaju bila iskazana samo cijena od 20 milijuna kuna



ZAGREB Poduzetnik Željko Žužić u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdio da je bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel u ljeto 2011. dao 100 tisuća eura mita za kupnju udjela u Cestama Sisak.


Žužić je na klupu za svjedoke pozvan drugog dana suđenja bivšoj županici koja je dan ranije odbacila Uskokove optužbe za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na privatne zabave.


»Novac sam donio u kuverti, u apoenima od 500 eura i stavio na stol«, posvjedočio je Žužić. Prisjetio se i da mu je bivša županica, kada je tražio sastanak, rekla da je cijena 20 milijuna kuna i 100 tisuća eura, iako je u natječaju bila iskazana samo cijena od 20 milijuna kuna.




Na pitanje kako je došlo do njegove nagodbe s Uskokom Žužić je kazao da je priču o mitu istražiteljima otkrio nakon što je protiv njega otvorena istraga zbog porezne utaje. »Pitali su me na koji sam način kupio udio u Cestama Sisak pa sam im rekao da sam županici dao sto tisuća eura«, rekao je Žužić.


Iako je sudac Ivan Turudić ustvrdio da je Žužićeva vjerodostojnost u ovom slučaju upitna, on je kazao da je sve što je posvjedočio istinito.


Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je sudac Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoki Žužića koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita. Žužić je nakon priznanja s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine, no Turudić ju nije prihvaćao uz objašnjenje da je uvjetna kazna nesrazmjerna nedjelu za koje ga terete.


Uskok je zbog toga u dva navrata podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, koje je Vrhovni sud usvojio ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.


Nakon što je Turudić, usprkos takvom zaključku Vrhovnog suda u ožujku ponovno odbio nagodbu Vrhovni sud je krajem svibnja ponovno zaključio da Turudić nije smio odbiti nagodbu, ali je tada potvrdio presudu na temelju ranijeg sporazuma.


Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.