Pobvreda jednakosti

Zadranin nije htio iznajmiti apartman homoseksualcima. Protiv njega je podignuta optužnica i prijeti mu tri godine zatvora

P. N.

foto: Max Pixel

foto: Max Pixel

Osumnjičenika se, navodi Odvjetništvo, "tereti da je, kad mu je oštećenik preko aplikacije predočio da traži dupli krevet za gay par, preko iste aplikacije odgovorio oštećeniku da je odbijen i da on ne uzima homoseksualce u apartman te da otkaže svoju rezervaciju, čime je povrijedio pravo oštećenika na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima".



Općinsko državno odvjetništvo u Zadru objavilo je da je podiglo optužnicu protiv 66-godišnjaka zbog povrede ravnopravnosti. Optužnica je podignuta zbog javnosti poznatog slučaja iz prošle godine, kad je iznajmljivač Tomislav Gospić odbio apartman iznajmiti Brazilcu Fabianu Vallimu, koji je u Zadru htio ljetovati sa svojim suprugom. Gospić im je tad napisao da u apartman ne prima gej parove. Iznajmljivaču apartmana u Zadru zbog toga prijeti kazna do tri godine zatvora.


– Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 66-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela protiv ljudskih prava i temeljnih sloboda povredom ravnopravnosti Okrivljenika se tereti da je 5. kolovoza 2018. kao vlasnik apartmana u Zadru, nakon što je prethodno brazilski državljanin preko mrežne stranice namijenjene rezervaciji smještaja, rezervirao za sebe i svog supruga smještaj u njegovom apartmanu u Zadru; počinio navedeno kazneno djelo, iako svjestan da je drugim osobama zabranjeno uskratiti uslugu smještaja zbog drugačijeg spolnog opredjeljenja, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Zadar.


Osumnjičenika se, navodi Odvjetništvo, “tereti da je, kad mu je oštećenik preko aplikacije predočio da traži dupli krevet za gay par, preko iste aplikacije odgovorio oštećeniku da je odbijen i da on ne uzima homoseksualce u apartman te da otkaže svoju rezervaciju, čime je povrijedio pravo oštećenika na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima”.