Daruvarac

Zadarski nasilnik na slobodi, odmah dobio zaštitu policije. Sutkinja: “Ispričavam se”

Zadarski list

Photo Pixsell/Screenshot

Photo Pixsell/Screenshot

Zadarska javnost zgrožena je ovakvim nastavkom situacije, prije svega zbog snimke na kojoj se jasno vidi kako Kovačević premlaćuje djevojku



ZADAR Tridesetjednogodišnji Darko Kovačević, zvan Daruvarac, pušten je u petak na slobodu nakon što se njegovi branitelji ni danas nisu pojavili na sudu. Optužnik je pušten jer je istekao zakonski maksimum zadržavanja u pritvoru od šest mjeseci, no ovakav rasplet situacije doveo je do incidenta u sudnici. Majka oštećenice nakon odluke o njegovu puštanju slomila se i počela očajna vikati, zbog čega su intervenirali pravosudni policajci te nju i kćer izveli iz sudnice.


Sutkinja Mitra Meštrović ispričala se žrtvama nasilja, napominjući kako suđenje ne može početi jer nema uvjeta za održavanje rasprave: »Ja bih to doista voljela, ali ne mogu zbog zakonskih okolnosti«, kazala je sutkinja.


Kako neslužbeno doznaje RTL, Daruvarac je dobio policijsku zaštitu odnosno pratnju do doma, jer se navodno boji navijačke skupine Tornado.


Javnost zgrožena




Nakon ove odluke Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je mjere opreza koje uključuju privremeno oduzimanje osobne iskaznice, putovnice, zabranu prilaska žrtvama, ali i zabranu napuštanja prebivališta.


Zadarska javnost zgrožena je ovakvim nastavkom situacije, prije svega zbog snimke na kojoj se jasno vidi kako Kovačević premlaćuje djevojku. A težinu ozljeda potvrdili su i liječnici te fotografije teških tjelesnih ozljeda nakon ovog brutalnog premlaćivanja.


Nakon odluke o puštanju Kovačevića na slobodu razgovarali smo s općinskim državnim odvjetnikom, Ivicom Škarom, koji pak o svemu kaže:


– ODO još jednom naglašava da smo poduzeli doista sve što je bilo u našoj mogućnosti. Rukovodili smo se posebno time da je riječ o hitnom predmetu, žurno smo postupali i tijekom dokaznih radnji maksimalno poštivali sve rokove dovršetka dokaznih radnji i tijekom suđenja zaista uspijevali u tome. Nakon podizanja optužnice ustrajali smo i u tome da osumnjičenik bude u istražnom zatvoru, a ne na slobodi, također smo ustrajali i u tome da mu se produlji istražni zatvor, kaže Škara napominjući kako je tijekom svih rasprava Državno odvjetništvo u Zadru bilo aktivno i štitilo interese žrtve.


– Kada je rasprava krenula u pravcu viktimiziranja žrtve, odmah smo zatražili i izuzeće javnosti kako bismo zaštitili žrtvu te nijedna rasprava nije odgođena zbog pasivnosti ili nedolaska tužitelja. Ovdje treba spomenuti i kako je ODO predložilo sankciju zbog koje okrivljenik ne bi bio izišao na slobodu da je ona prihvaćena, nego bi i dalje ostao u zatvoru do pravomoćnosti presude, s obzirom da bi mu bila izrečena sankcija od pet godina, kazao nam je Škara.


Što kaže branitelj Daruvarca?


Razgovarali smo i s Kovačevićevim braniteljem, Andrejem Korljanom, koji pak kaže kako je situacija jasna jer je istražni zatvor istekao te okrivljenik mora biti pušten iz istražnog zatvora.


– Nisam došao na raspravu jer je ona nekakonito zakazana, poziv za raspravu dobio sam tek dan ranije i to putem dostavljača na sudskom hodniku. To znači da je sud dostavio poziv suprotno članku 383., st 3. ZKP-a koji određuje da se poziv za raspravu mora dostaviti na način da između dostave i dana rasprave ostane dovoljno vremena za pripremu obrane, a to je najmanje osam dana. Pošto je meni poziv uručen dan ranije, jasno je da je rasprava nezakonito zakazana, kaže Korljan napominjući kako on kao branitelj štiti prava i interese okrivljenika.


– To je moja dužnost i kada bih pristupio raspravi, uz saznanje koje imam, a to je da je rasprava zakazana na nezakonit način, direktno bih naštetio interesima okrivljenika, a to ne smijem i ne mogu činiti. Pravo na pripremu obrane zajamčeno je i člankom 29. Ustava RH, poručuje Korljan.


Tužitelj Igor Vulić zatražio je, pak, mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice, putovnice, zabranu prilaska žrtvama te zabranu napuštanja prebivališta. Odgovarajući na novinarsko pitanje što misli o mjerama koje je zatražio tužitelj Igor Vulić, opunomoćenik oštećene 18-godišnje djevojke, Milan Petričić, je rekao kako su ove mjere jedno drugo pitanje te to ne bi to komentirao, budući da su one nebitne za sigurnost žrtava.


Novo traumatiziranje žrtava


– Zakon je jasan. Ukoliko se za ova kaznena djela u roku šest mjeseci ne donese nepravomoćna presuda koja može biti drugačija, o produljenju istražnog zatvora, ta osoba mora izaći na slobodu. Zastupam žrtvu i njezinu majku, koja je onako reagirala, ne mogu iz svoje pozicije prigovarati postupcima suda. Šest mjeseci traje postupak. Ne možemo reći da Općinski sud i prijašnji sudac nisu učinili sve da se ovaj postupak što prije okonča. Međutim dogodilo se što se dogodilo, sada žrtva i njezina majka, odnosno obje žrtve, žive u strahu i to je ono što predugo traje, kazao je odvjetnik Petričić.


Dodao je i kako nema zamjerki na rad Općinskog suda.


– Znali smo da preuzimanje predmeta koji mora početi s raspravom ispočetka od strane nove sutkinje, bez obzira na želju da se rasprava radi toga skrati i ubrza, neće moći proći u tako kratkom vremenu. Kada se nakon toga pokuša nešto što se zove skraćivanje rokova koje zakon poznaje, a riječ je o pravu obrane, znamo da u praksi ne može proći. Ono što mene muči i to je moja jedina zamjerka u ime žrtava, jer su obje žrtve, jest da se malo više trebalo paziti da se dodatno nanovo ne povrjeđuju. Pozivanje šest puta žrtava na ročište je njihovo novo traumatiziranje. To je jedina zamjerka sudu, na to je morao paziti, a nije, istaknuo je Petričić.


Ostaje pitanje imaju li žrtva i njezina majka, izlaskom Darka Kovačevića na slobodu, pravo i hoće li tražiti mjere policijske zaštite.


– Nema nikakve dileme da će i bez zahtjeva to policija raditi i odraditi kao što rade posljednjih mjeseci, naglasio je Petričić.


Općinski sud u Zadru je izvijestio kako raspravi u petak nije pristupio niti branitelj Darka Kovačevića postavljen po službenoj dužnosti koji je zatražio da mu se dodijeli vrijeme potrebno za pripremu obrane okrivljeniku. Izvanraspravno vijeće Općinskog suda je stoga donijelo odluku o mjerama opreza. Iduća rasprava određena je za 9. siječnja 2019. godine.