Hakerski napad

Za deblokadu računala u hotelu haker tražio više tisuća dolara

Hina



Više tisuća američkih dolara tražio je nepoznati ucjenjivač od hotela kod Ivanca kako bi ‘otključao’ podatke koje je hakirao na njegovim računalima, no iz hotela mu nisu uplatili novce već su ga prijavili policiji koja za njim traga.


Varaždinska policija u petak je priopćila kako je njihovim kolegama iz postaje u Ivancu 34-godišnji voditelj održavanja hotela u Horvatskom prijavio da je netko nepoznati jučer blokirao sva računala u hotelu, koja su prestala raditi.


Provjerom na serveru uočio je poruku na engleskom jeziku da su podaci zaključani te da mu se mogu otključati ako uplati više tisuća dolara na jedan inozemni račun.Iz policije ističu kako poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska nepoznatog počinitelj protiv kojega su podnijeli kaznenu prijavu zbog zlouporabe naprave.

Kazneni zakon propisuje da će se kaznom zatvora do tri godine kazniti onaj tko izradi, nabavi, proda, posjeduje ili čini drugome dostupne uređaje, računalne programe ili podatke s ciljem da ih uporabi za počinjenje nekog od tih djela.




Tko izradi, nabavi, proda, posjeduje ili čini drugome dostupne racunalne lozinke, pristupne šifre ili druge podatke kojima se može pristupiti računalnom sustavu s ciljem da ih se uporabi za počinjenje kaznenih djela kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.