Nije se pojavio

Walter Wolf nije došao na suđenje u Karlovcu

Hina



 Poduzetnik s kanadskom adresom Walter Wolf u četvrtak se nije pojavio na karlovačkom Županijskom sudu gdje mu se sudi za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti u bivšoj tvrtki Karlovačka industrija obuće (KIO), a nova je rasprava zakazana za 24. listopada ove godine.


Suđenje je trebalo biti nastavljeno nakon što je Vrhovni sud 2013. ukinuo presudu iz 2008. kojom je bio osuđen na 2,5 godine zatvora. Kako se nisu stekle zakonske pretpostavke za nastavak suđenja sutkinja Sanda Janković novu je raspravu zakazala za listopad.Wolfov odvjetnik Anto Nobilo kazao je da je njegov klijent za ročište saznao tek 11. rujna, što je bilo »objektivno prekratko razdoblje da bi pristupio na raspravu iz Kanade» te da će se na narednom ročištu sigurno pojaviti.

Optužnica je Wolfa teretila da je kao predsjednik Nadzornog odbora KIO-a i stopostotni vlasnik tvrtke iskoristio svoj položaj za stjecanje protupravne imovinske koristi i to za iznos od 148.000 kuna od prodaje poslovnog prostora u vlasništvu KIO-a u Valjevu u Srbiji, jer je iznos bio uplačen na njegov osobni račun. Pošto je tijekom dosadašnjeg suđenja vještačenjem utvrđeno da je dio tog novca bio uplaćen nekim radnicima za neisplaćene plaće iznos nepripadne koristi u optužnici je preinačen na 117.000 kuna.


Wolf se ranije branio da je direktor Ivo Maglica samoinicijativno prodao objekt u Valjevu i da je predložio, u okolnostima kada je račun tvrtke bio blokiran, da je bolje da novac bude uplaćen na njegov osobni devizni račun u Splitskoj banci.Na raspravi 2008. uoči osuđujuće presude Wolf je rekao da nije znao da se ti novčani iznosi nisu smjeli uplatiti na njegov privatni račun, jer da u Kanadi, kad je netko stopostotni vlasnik društva, takva mogućnost postoji, da je možda bila njegova »glupost što je to dopustio«. Svoj je imetak procijenio između 60 i 80 milijuna eura pa je »smiješnima« nazvao optužbe da je od vlastite tvrtke ukrao 20.000 eura.