Presuda za stravični zločin

Vrhovni sud povećao Timu Šunjergi kaznu za ubojstvo roditelja na maksimalnih 40 godina zatvora

Hina

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Vrhovni sud smatra da će jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 40 godina koja je u ovoj pravnoj situaciji maksimalna, ispuniti svrhu kažnjavanja. Protiv te presude žalba nije dopuštena



ZAGREB Vrhovni sud je u trećem stupnju povećao na 40 godina zatvorsku kaznu za ubojstvo majke i oca Tinu Šunjergi kojem je drugostupanjskom presudom kazna bila smanjena na 35 godina zatvora.


Presudom od 16. listopada Vrhovni sud je odbio žalbu optuženika i prihvatio žalbu državnog odvjetnika protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda kojom je optuženiku bila smanjena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora sa 40 na 35 godina, objavio je Vrhovni sud.


Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za teška ubojstva majke i oca, ističu na sudu, navodeći da je optuženik sada za ta dva kaznena djela osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.


Sud posebno cijenio količinu zločinačke volje, bešćutnost i krajnju bezobzirnost




Kod izricanja kazne sud je vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima pri čemu je kao otegotne okolnosti posebno cijenio veliku količinu zločinačke volje, bešćutnost i krajnju bezobzirnost. Otegotnim je cijenjeno i optuženikovo ponašanje nakon počinjenja djela.


Vrhovni sud smatra da će jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 40 godina koja je u ovoj pravnoj situaciji maksimalna, ispuniti svrhu kažnjavanja.


Protiv te presude žalba nije dopuštena.


Šunjerga je roditelje usmrtio u ožujku 2017. u Čisti Velikoj, a na prvostupanjskom suđenju pred zadarskim Županijskim sudom je dokazano da je ocu i majci pucao u glavu iz osvete.


Vrhovni sud mu je u travnju ove godine kaznu smanjio na 35 godina nakon što je djelomično prihvatio Šunjerginu žalbu, a kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora protiv te presude bila je dopuštena žalba o kojoj je ponovno odlučivao Vrhovni sud kao sud trećeg stupnja.


Šunjerga je bio ubrojiv, htio se osvetiti roditeljima


Sutkinja za mladež zadarskog Županijskog suda Sandra Radanović u obrazloženju prvostupanjske presude je kazala da se Šunjerga »htio osvetiti roditeljima zbog postupaka koje je doživljavao kao prigovaranje zbog loših ocjena u školi i zbog drogiranja«.


Istaknula je da je psihijatrijsko vještačenje pokazalo da je Šunjerga prilikom počinjenja djela bio ubrojiv, a sudski postupak dokazao je da je imao izravnu namjeru ubiti roditelje te da je ovdje riječ o ubojstvu motiviranom osvetom okrivljenika.


Kao otegotnu okolnost Šunjergi je uzeto ponašanje i poslije zločina jer je nakon što je ubio roditelje otišao prijatelju na rođendan, zabavljao se i pokušao prikriti tragove.