Optužen Haris Junuzović

‘Vidjet ćemo se mi još’: Popio deset piva pa s tri noža napao voditelja lokala u Mavrincima

Fiore Vežnaver

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Noževima napao voditelja lokala iz kojeg je udaljen zbog agresivnosti i neprimjerenog ponašanja 



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv Harisa Junuzovića (26), državljanina BiH, rodom iz Kaknja, tereteći ga za pokušaj ubojstva, da je dvama noževima pokušao usmrtiti voditelja lokala u Mavrincima u veljači ove godine.


Junuzović je, osim za težak krvni delikt, optužen i za oštećenje tuđe stvari – razbijanje inventara lokala. Slučaj opasnog napada hladnim oružjem zbio se 26. veljače, oko 22 sata, a vezan je za ugostiteljski objekt »Leggero bar« u Mavrincima.



Optužba navodi da su ozljede žrtve na kraju okvalificirane kao lakše, ali da to treba zahvaliti pukoj sreći i činjenici da se voditelj lokala svom silom branio od ubadanja noževima. Samo nešto okomitiji položaj noža mogao je ozlijediti vitalne organe žrtve i dovesti u opasnost život. Tužiteljstvo naglašava da Junuzović zbog svoje alkoholiziranosti nije mogao ocijeniti kako ozljede zadane nožem neće biti takve naravi da neće ugroziti život žrtve.– Okrivljenik je pokazivao upornost u osveti i više puta nasrtao nožem prema žrtvi, a zbog obrane i otpora koji mu je pružala žrtva, uspio je ubosti svega dva puta – ističe tužiteljstvo. Ne mijenja na stvari što se u konačnici ispostavilo da je optuženik formalno teže ozlijeđen od žrtve. Naime, voditelj lokala se od nasrtaja noževima branio i udarajući Junuzovića, koji je u jednom trenutku i pao na tlo, udario glavom i zadobio prijelom nosnih kostiju.– Okrivljenik je postupao s izravnom namjerom. Cjelokupna dinamika događaja ukazuje na to da je bio svjestan što čini i želi ostvariti svoj naum, a u tome ga je spriječio samo snažni otpor žrtve – zaključuje se u optužnici, koja još nije postala pravomoćna.




Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, Junuzović je najprije došao u verbalni sukob s voditeljem lokala Veldanom D. (41), zbog toga što je u alkoholiziranom stanju uznemiravao osoblje i goste kafića.


Junuzović je nakon toga napustio lokal, otišao do nemnogo udaljene adrese svog privremenog boravišta na Mavrincima, te iz prostorije zajedničke kuhinje uzeo tri noža. Tako oboružan vratio se pred »Leggero bar«.


No, kako je lokal u tim trenucima bio zatvoren, razbio je staklo ulaznih vratiju, pa ušao u kafić i nastavio razbijati inventar, pričinivši tako štetu od 4.000 kuna.


S posla u kafić


Konobarica, koja se u tim trenucima još nalazila u lokalu, obavijestila je voditelja Veldana o onome što se zbiva. On je ubrzo došao do lokala i vidio kako se Junuzović upravo udaljava s mjesta događaja.


Krenuo je za njime, a kada ga je uskoro sustigao, Junuzović se s njime fizički sukobio. Pri sučeljavanju Junuzović je izvukao dva kuhinjska noža, od kojih je jedan bio dužine 25 i oštrice od 15 centimetara.


Tužiteljstvo tvrdi da je, s ciljem da usmrti voditelja kafića, zadao mu dvije ubodne rane na stražnjoj strani prsnog koša i slabinskoj regiji, a žrtva je zadobila i rane na šakama. Napadača je u daljnjem nasrtaju spriječio sam voditelj kafića, istrgnuvši mu iz ruku noževe.


Optuženi Haris Junuzović – zaposlen kao građevinski radnik, neoženjen i bez djece – u istrazi se branio da je kritične večeri bio pod utjecajem alkohola i da se ne sjeća događaja, te da prilikom pada na tlo izgubio sjećanje na zbivanje.


Tužiteljstvo u optužnici navodi kako je rekonstrukcija događaja pokazala da je Junuzović s trojicom kolega s posla došao u kafić nakon završetka posla, oko 16.30 sati. Okrivljeni je s kolegama pio alkohol, pivo, pa je tako sam poslije svega rekao da je da popio desetak piva.


Prva grupa svjedoka saslušanih u istrazi ispričala je da su Junuzović i kolege konzumirali alkohol, bili glasni, te da su se u jednom trenutku posvađali i napustili kafić. Dvojica iz Junuzovićevog društva su pak tvrdila da se nije dogodila njihova međusobna prepirka, ali je treći potvrdio da je bilo tako.


Voditelj lokala Veldan D. opomenuo je Junuzovića na neprimjereno ponašanje, tražeći da napusti kafić što je nakon toga zatvoren. Jedan od svjedoka je naveo i da je tada čuo kako je taj muškarac voditelju lokala rekao da će se njih dvojica još vidjeti.


Počeo razbijati inventar


Kada je nakon toga i voditelj »Leggera« napustio kafić, a konobarica zatvorila vrata i pospremala u lokalu, dogodila se situacija da se pojavio Junuzović i razbio vrata kafića.


Ušao je zatim unutra i počeo razbijati inventar, dok je konobarica, prestrašena, pobjegla u WC i mobitelom nazvala voditelja Veldana, te mu rekla da se Junuzović vratio i razbija.


Tužiteljstvo smatra da se Junuzović, oboružan trima noževima, vratio do lokala s namjerom osvete.


– Okrivljenik je iz kuhinje objekta u kojem je tada privremeno boravio uzeo ne jedan, nego tri kuhinjska noža, sigurno razmišljajući isključivo o osveti koja je bila motiv ovih kaznenih djela. Radi zadovoljavanja poriva za osvetom uzeo je tri noža, s namjerom da se fizički obračuna sa žrtvom, voditeljem lokala – podvlači se u optužnici riječkog Županijskog državnog odvjetništva, koje drži da je Junuzović bio u takvom stanju želje za osvetom da je krenuo razbijati inventar, ali mu to nije pružilo dovoljno zadovoljstva, na što ukazuje kasniji napad noževima.