U odsutnosti

VEHABIJA NA SUDU Bosanskom džihadistu u Rijeci počelo suđenje za šverc migranata

Fiore Vežnaver

Hamzabegović, istaknuti sljedbenik vehabijskog pokreta, prebacio je u Siriju jednog od deset najopasnijih terorista na svijetu. U Rijeci mu se sudi pod optužbom da je u dosluhu s nedavno osuđenim kompanjonom ilegalno preko hrvatsko-slovenske granice prevezao troje migranata, za što su dobili 1.000 eura po osobi



U riječkom Županijskom sudu počelo je jučer suđenje 57-godišnjem Muradifu Hamzabegoviću iz BiH, optuženom za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice. Početak procesa okrivljenom kojem se sudi u odsutnosti i ne bi bila posebna vijest da Muradif Hamzabegović nije čovjek o kojem su mediji, pogotovo oni iz BiH, niz puta pisali kao istaknutom sljedbeniku vehabijskog pokreta koji je otišao kao borac u krvavi građanski rat u Siriji, a uz to ima deblji kriminalni dosje u BiH, osuđivan je i za delikt zbog kojeg će se procesuirati u Rijeci. Lice Muradifa Hamzabegovića i dalje se nalazi na tjeralici Interpola, kao člana kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem ljudi.


Hamzabegoviću se u Rijeci sudi pod optužbom da je iz koristoljublja – u dosluhu s nedavno osuđenim kompanjonom – ilegalno preko hrvatsko-slovenske granice prevezao troje migranata, za što su dobili 1.000 eura po osobi, odnosno ukupno 3.000 eura. Prema navodima optužnice, Hamzabegović se s Gospićaninom s pulskom adresom dogovorio da će u BiH pronaći osobe koje žele prijeći u Italiju i za to voljne platiti. Hamzabegovićev kompanjon je zatim 12. travnja 2009. godine preuzeo supružnike i njihovo dijete, državljane BiH, te zajedno sa sinom Muradifa Hamzabegovića automobilom opel astra pulske registracije, unajmljenim od rent-a-cara, prevezao migrante u blizini graničnog prijelaza Rupa, mimo granične kontrole, u Sloveniju.



U napisima u bosanskohercegovačkim medijima posljednjih godina Hamzabegović je često puta istican kao sljedbenik vehabizma, islamskog pokreta u BiH. Vjeruje se da su vehabije organizirale slanje dobrovoljaca za Islamsku Državu u Siriju i Irak, a pretpostavlja se da se tamo za IS borilo ili bori više stotina bosanskohercegovačkih vehabija.




Hamzabegović je, među ostalim, u medijima spominjan u kontekstu pogibije 21-godišnjeg žitelja Zenice koji je u krvavi građanski rat u Siriji otišao samo tri-četiri mjeseca prije tragične smrti. Na daleki je put, navodno, krenuo kombijem upravo u vlasništvu Hamzabegovića, čovjeka s, kako se navodi, debelim policijskim dosjeom. Hamzabegovića je prije pet godina Sud BiH osudio na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 konvertibilnih maraka zbog krijumčarenja migranata, kojima je naplaćivao po 1.500 eura za ilegalni ulazak u zemlje zapadne Europe. No, kako pišu BiH mediji, Hamzabegović je – umjesto u zatvor – otišao u džihad, s namjerom da se duže vrijeme ne vrati u BiH.


Po pisanju BiH medija, Hamzabegović je iz Sirije nastavio s organiziranjem dolazaka drugih bosanskih ratnika kojima je bilo polazište u Gornjoj Maoči, najznačajnijem punktu za regrutaciju bosanskih mudžahedina. Kritički autori Hamzabegovića optužuju da je u ratnom kaosu prepoznao novu priliku za zaradu.



Izgon iz Švicarske


– Dokazat ćemo da je počinio kazneno djelo – naglasila je u uvodnom govoru zastupnica optužbe, dok je Hamzabegovićev branitelj kazao da je uvjeren da će obrana uspjeti osporiti dokaze. U sudnici je pročitan iskaz svjedoka, koji je od Hamzabegovića svojedobno kupio BMW, te zna da je optuženik dobio izgon iz Švicarske i ima saznanja o inkriminiranom prebacivanju ilegalaca.


Sutkinja Jesenka Kovačić pročitala je i nalaz psihijatrijskog vještačenja, kojem je Hamzabegović podvrgnut dok se nalazio u pulskom zatvoru, a u zaključku se navodi da je bio ubrojiv u vrijeme delikta. U psihijatrijskom nalazu spominje se i niz podataka iz života Hamzabegovića, uz ostalo da je rođen u selu kod Zvornika, ali je zbog teške materijalne situacije već u prvom razredu osnovne škole prekinuo školovanje. U mladenačkoj dobi otišao je u Švicarsku gdje je najprije bio konobar, pa radio na građevini, a onda postao šef restorana. Počeo se zatim baviti transportom te krajem 1995. godine već imao svoju autobusnu liniju za BiH. Usporedo je krenuo i s trgovinom automobilima.


Oteo vlastito dijete


No, prešao je i na drugu stranu zakona, uhićen je zbog prijevoza oružja. Sustigla ga je i optužba da je oteo vlastito dijete, za što je proveo više mjeseci u pritvoru te je osuđen pa dobio izgon iz Švicarske. Vratio se u Bosnu pa kupio bikove i krave i bavio se poljoprivredom. No tu, oko 2000. godine, prestaju u psihijatrijskom nalazu daljnji podaci o životu optuženog.


Suđenje Hamzabegoviću nastavlja se krajem ožujka, kad bi se kao svjedok u sudnici trebao pojaviti i 34-godišnji Tomislav Š. – rodom iz Gospića, ranije s adresom u Puli, a sada živi u Njemačkoj – Hamzabegovićev kompanjon koji je priznao ilegalno prebacivanje migranata i osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora.


O Hamzabegoviću, specijaliziranom prvenstveno za krijumčarenje ljudi iz ratnih područja prema Europi, pisano je i kao o čovjeku za kojeg se vjeruje da je pomogao Nusretu Imamoviću, traženom svjetskom teroristu, da izbjegne iz BiH u Siriju. Imamović iz Gornje Maoče je prije tri godine, kao vođa vehabijskog pokreta u BiH, bio uvršten na listu deset najvećih i najopasnijih terorista u svijetu.