Migrantske rute

Umjesto u obećanu zemlju migranti brodom uplovili u Rašu. Policija ih privela u Labinu

Vladimir Mrvoš

Brod »Lady Jasmine« luku u Raši napustio je jučer u 17.15 sati / Snimio Vladimir MRVOŠ

Brod »Lady Jasmine« luku u Raši napustio je jučer u 17.15 sati / Snimio Vladimir MRVOŠ

Migranti su, neslužbeno saznajemo, bili slijepi putnici na brodu »Lady Jasmine« koji plovi pod zastavom Sierra Leonea, a isplovio je u petak 4. listopada pola sata prije ponoći iz Kopra prema luci Raša gdje su se migranti iskrcali



LABIN Iza kratke vijesti Policijske uprave istarske, da su policijski službenici dana 8. listopada u 6,40 sati u Pulskoj ulici u Labinu pronašli pet stranih državljana bez osobnih isprava, odmah se može naslutiti da je riječ o migrantima. Prema informacijama iz policije, strani državljani su procesuirani sukladno odredbama Zakona o strancima, a policijski službenici nastavljaju utvrđivati sve okolnosti ovog događaja.


Uz sve poznate migrantske rute koje vode iz Bosne i Hercegovine, a naročito iz okolice Bihaća, gdje im je glavni »hot spot« za ulazak u Hrvatsku i dalje prema Sloveniji i Italiji, postavlja se pitanje kako su migranti završili u centru Labina. Neslužbeno se saznaje da je grupa od pet migranata sasvim slučajno završila u Labinu, a da je samo nekoliko dana prije već bila vrlo blizu svog cilja – Italije, u luci u Kopru.


Pet stranih državljana bez osobnih dokumenata policija je pronašla u Labinu u Pulskoj ulici / Snimio Vladimir MRVOŠ


Pet stranih državljana bez osobnih dokumenata policija je pronašla u Labinu u Pulskoj ulici / Snimio Vladimir MRVOŠ



Iz Kopra za Rašu




Oni su neslužbeno saznajemo bili slijepi putnici na brodu »Lady Jasmine« koji plovi pod zastavom Sierra Leonea, a isplovio je u petak 4. listopada pola sata prije ponoći iz Kopra prema luci Raša. Konačni mu je cilj luka Damieta u Egiptu, za koju prevozi drvenu građu gdje bi trebao stići 17. listopada u jutarnjim satima.


Nesretni migranti umjesto da se iskrcaju u Kopru, iz nepoznatih razloga to su učilili u luci u Raši. Ova luka koja nimalo ne podsjeća na obećani EU i u kojoj se od infrastrukture uglavnom nalaze ruševine zgrada pa više sliči na mjesto gdje je prije pet minuta završio drugi svjetski rat, nego blagodat EU-a, zasigurno je zbunila migrante. Ambijent od kojeg su zasigurno htjeli pobjeći jer ih podsjeća na njihovu domovinu, nije ih obeshrabrio pa su odlučili propješačiti desetak kilometara dalje prema prvoj urbanoj sredini, Labinu. No, tu su u ranim jutarnjim satima u opustjelom Labinu, koji se budio na Dan neovisnosti naišli na civilizaciju, trgovačke centre, ali i policiju gdje je i njihova avantura i završila.


Neuspješna avantura


Ova neuspješna avantura govori samo o tome da migranti otvaraju nove rute prema Europi i da morske luke postaju potencijalne točke dolska. Dosadašnji plan migranata kojima je Europa cilj, a Bosna i Hercegovina početna točka i to njezin dio koji najviše ulazi u Hrvatsku, pokazao se kao loš plan jer je veliki broj migranata ostao zarobljen u prihvatnim centrima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši.



Brod »Lady Jasmine« isplovio je iz luke u Raši jučer u 17.15 u potpunosti natovaren drvenom građom prema Egiptu. Nažalost, nismo imali priliku popričati s članovima posade i potvrditi informaciju da se upravo s njihovog broda iskrcalo pet migranata. Ovaj brod dugačak 106 i širok 17 metara izgrađen je 1984. godine, na svojim putovanjima uplovljavao je i u riječku luku. Matična mu je luka Freetown, glavni i najveći grad Sijera Leonea, te jedna od najvažnijih luka na afričkoj obali Atlantika.



Migrantima je kao opcija ostalo jug Hercegovine, odnosno Neum jer u BiH imaju potpunu slobodu kretanja. Iz Neuma bi mogli morskim putem mogli doći do Italije i željne zapadne Europe. Međutim, ta morska opcija je vrlo riskantna je šverceri ljudima nemaju tako brze glisere kojima bi izbjegli pomorsku policiju.


Morska granica


– Među članicama EU-a postoji razumijevanje da je potreban sveobuhvatan pristup za sva tri migrantska smjera – istočnomediteranski, srednjomediteranski i zapadnomediteranski, izjavio je nedavno u Luksemburgu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te napomenuo da postoje države, među kojima je i Hrvatska, koje od početka ukazuju na važnost istočnomediteranskog smjera jer njime dolazi najveći broj migranata.


– Mi smo država koja među državama članicama EU-a nakon Grčke i Cipra trpi najveći pritisak, istaknuo je Božinović.


Morske luke, kao moguće inovativne rute migranata, postaju novi problem, a to je naročito problematično jer Hrvatska ima dugu obalu, ali i pokušava ući u Schengen, a to znači i oštriji nadzor priobalnog područja, a ne samo dugačke granice s Bosnom i Hercegovinom.


Luka u Raši / Snimio Vladimir MRVOŠ


Luka u Raši / Snimio Vladimir MRVOŠ