Pod lupom istražitelja lihvarski ugovori

Uhićeni policajac Etemaj deset godina bio udaljen iz službe

Fiore Vežnaver

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Etemaj je svojedobno bio privođen zbog sumnji da je upleten u krijumčarenje ilegalaca. No, na sudu je oslobođen. Na kraju je dobio i milijunsku odštetu



RIJEKA  Obimna dokumentacija – u kojoj posebno lihvarski ugovori o posudbama novca sa »zelenaškim« kamatama, kao i veliki broj drugih ugovora, ovjerenih kod javnih bilježnika – sada je u žiži interesa i pod lupom istražitelja nakon što su prije nekoliko dana u riječkom zatvoru pritvorena petorica osumnjičenih da su kamatarenjem, prijetnjama i iznudama došli do najmanje četiri milijuna kuna u novcu, nekretninama i pokretninama. 


Iz ugovora se može razabrati da su neki od osumnjičenih postali vlasnici  nekretnina i pokretnina na temelju dugovanja na ime posudbi novca s kamatama, čije je vraćanje teško izvediva misija. Za pretpostaviti je da bi istražitelji sljedećih dana mogli razgovarati i s bilježnicima koji su ovjeravali ugovore, kako bi se rasvijetlile okolnosti pod kojima su oni parafirani.


Poznavatelji problematike navode i da bi se u rasvjetljavanje slučaja mogli uključiti i poreznici, kako bi se razmotrio srazmjer legalnih prihoda i imovine osumnjičenih.  Naime, po pričama ljudi bliskih istrazi, jedan od okrivljenih vozi skupocjeni auto, vlasnik je nekretnine i uvijek ima mnogo novaca kod sebe, a korisnik je socijalne pomoći.




U petak poslijepodne, kao što smo izvijestili, u riječki zatvor smješteni su policijski službenik Mustafa Etemaj (53), nastanjen u Mavrincima, Robert Nikola (44) iz Kastva, Ivan Stanić (32) iz Opatije, Ramadan Mehmed (34) iz Viškova i Mate Grublješić (53) iz Rijeke. Sumnjiče se za kaznena djela iznude i ilegalno posjedovanje vatrenog oružja. Određeno je da mogu biti pušteni da se u daljnjoj istrazi brane sa slobode ako uplate jamčevinu što seže od 150 tisuća kuna za  Roberta Nikolu i Ivana Stanića,  (suvlasnike opatijskog noćnog kluba »Lord Byron«), do milijun kuna za policajca Etemaja (za svu petoricu ukupna jamčevina iznosi 1,8 milijuna kuna).


Prvoosumnjičeni u slučaju je Mustafa Etemaj,  službenik Policijske uprave primorsko-goranske, koji je do uhićenja radio u Trećoj policijskoj postaji na riječkom Bulevardu, koja »pokriva« i Mavrince, gdje inače stanuje Etemaj. Oni koji ga poznaju navode da iza sebe ima veći broj kaznenih prijava, da je broj navodno i dvoznamenkast. Zbog sumnji da je upleten u krijumčarenje ilegalaca preko državne granice svojedobno je i u lisicama bio priveden u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci.


Zbog svega toga je na više od deset godina bio udaljen s posla, iz policije. No, na kraju su sve te sumnje pale u vodu, na sudu je oslobođen optužbi. Poznavatelji njegovog slučaja navode da je na kraju dobio i milijunsku odštetu te je vraćen na posao u policiju. Poznavateljima prilika poznato je da je ranije bio angažiran i kao prevoditelj u sudskim postupcima. Dok je bio suspendiran iz policije otvorio je i obrt.


Sumnje protiv njega i četvorice osumnjičenih konkretizirane su zasad u kaznenu prijavu u kojoj se kao žrtva iznuda navodi jedan 46-godišnji poduzetnik iz mjesta u zaleđu Rijeke i njegova supruga. Tužiteljstvo tvrdi da su osumnjičeni od poduzetnika  na ime navodnog duga kontinuirano tražili isplatu većih iznosa novca te pritom prijetili smrću njemu i članovima obitelji.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…