Nastavak suđenja

Ubojstvo brata u Malom Lošinju: Hitac ispaljen tijekom borbe oko pištolja?

Fiore Vežnaver

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Svaka bi dvojba nestala da se netko sjetio fotografirati mrtvo tijelo u Hitnoj pomoći. S obzirom na to da toga nema, jedini relevantni izvor sudskomedicinskih tragova predstavlja fotoelaborat s obdukcije – konstatirao je dr. Valter Stemberga



RIJEKA Iz fotoelaborata s obdukcije vidljivo je da između rane i vlasišta, umrljanog krvlju, postoji područje kože koje nije umrljano krvlju. U ovom slučaju krv nije prskala, već tekla iz rane pa je područje kože oko rane bez jasno vidljivih tragova krvi znak koji podupire mogućnost da je netko brisao ranu. Sasušeni tragovi krvi na površini kože, ako se ne pobrišu, neće pasti sami od sebe.


Izjavio je to vještak sudske medicine dr. Valter Stemberga, dajući dopunu svog nalaza u nastavku suđenja 70-godišnjem ugostitelju Simonu Curiju, optuženom da je 2. kolovoza 2017. godine u središtu Malog Lošinja hicem iz pištolja usmrtio svog brata, 54-godišnjeg Gjergja, pred terasom restorana Koralj. Ubojstvo je bilo tragična kulminacija fizičkog sukoba te večeri i višegodišnjih razmirica vezanih za susjedne restorane, Koralj i Galeb, u vlasništvu dviju grana iste šire obitelji Curi.


Verzija obrane 


Vještak dr. Stemberga iznio je svoje dodatne zaključke i mišljenje prvenstveno kao odgovore na nastojanja obrane da se razjasni jesu li nakon događaja, prilikom prijevoza ustrijeljenog do sjedišta Hitne pomoći u Malom Lošinju i dok mu se reanimacijom nastojao spasiti život – na bilo koji način tretirane ustrijelna rana i šake smrtno stradalog.




Naime, žrtva ubojstva zadobila je ulaznu strijelnu ranu iznad lijeve uške, a obrana se zalaže za verziju događaja i mogućnost da je do opaljenja smrtonosnog hica došlo u trenucima kad je optuženik u ruci držao pištolj, a žrtva, u pokušaju otimanja tog oružja, isto držala pištolj ili napadačevu ruku. U takvoj situaciji usta cijevi bila bi udaljena manje od metra, a čestice baruta bi trebale biti pronađene na šakama počinitelja i žrtve. Ali, nema ih na šakama ustrijeljenog, a čestice baruta nisu nađene ni oko rane, pa balistički vještak smatra da je udaljenost s koje je ispaljen hitac bila veća od metra, što podupire optužbu.


No, balistički vještak drži da postoji mogućnost da su pri ukazivanju pomoći ustrijeljenom, nastojanju da mu se spasi život, djelomično ili u potpunosti uklonjene čestice baruta, i sa šaka i s rane žrtve.


Stajalište eksperta sudske medicine, koji je dozvolio mogućnost da je smrtonosna rana brisana, predstavlja tako vjetar u leđa viđenju slučaja obrane, mada je dano uz ogradu, i činjenicu da će se na sljedeći raspravni ciklus ponovo pozvati vještak sudske medicine i balistički ekspert, radi razjašnjavanja ovih okolnosti. Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je Simon Curi došao do brata i iz neposredne blizine pucao mu u glavu, a prihvati li sud eventualno verziju događaja po kojoj je smrtonosni hitac ispaljen u trenucima otimanja dvojice oko oružja, optuženik dolazi u bolju procesnu poziciju i može očekivati blažu kaznu.


Bez vrećica 


Vještak dr. Stemberga je u svom iskazu uvodno ponovio da činjenica da žrtva u riječki Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku nije stigla sa zaštitnim papirnatim vrećicama na šakama, što je uobičajeni način zaštite tragova, može biti razlog kompromitiranja tragova, ali je to više pitanje za balističara i vještaka za tragove. U ovom smrtonosnom ranjavanju vatrenim oružjem smrt žrtve nastupila je relativno brzo, ali se život nesretnika nije ugasio odmah pa je u gašenju njegovog života moglo doći do jačeg krvarenja na mjestu događaja i tijekom transporta do zgrade Hitne pomoći, a slabijeg intenziteta u Hitnoj, za pokušaja reanimacije, objasnio je vještak sudske medicine.


Dr. Stemberga je potvrdio da je, ako je tko od članova obitelji – koji su ustrijeljenog s mjesta događaja privatnim automobilom vozili do malološinjskog Doma zdravlja – pokušao zaustaviti vanjsko krvarenje na vratu, pritiskanjem odjećom, ili je brisano to područje, to moglo dovesti do brisanja i barutnih čestica, ako su eventualno postojale. No, naglasio je da je ovo pitanje više u domeni balističkog vještaka.


– Svaka bi dvojba nestala da se netko sjetio fotografirati mrtvo tijelo u Hitnoj pomoći. S obzirom na to da toga nema, jedini releventni izvor sudskomedicinskih tragova predstavlja fotoelaborat s obdukcije – konstatirao je dr. Valter Stemberga nakon što su mu postavljena pitanja oko toga je li žrtva krvarila i koliko do Hitne pomoći i u toj ustanovi.


Rana iza uha 


Dr. Stemberga je u sudnici dao treću nadopunu svog pismenog nalaza nakon što je pred vijećem suca Domagoja Vučkova saslušan malološinjski mrtvozornik, koji je konstatirao nasilnu smrt Gjergja Curija.


– Vidio sam ranu iza lijevog uha. Vidjelo se da je riječ o rani iz vatrenog oružja. Nije bilo puno krvi. Nisam dirao tijelo, pogotovo ne područje oko rane – kazao je mrtvozornik, dodajući da je liječnica Hitne pomoći okrenula glavu, kako bi on vidio ranu. – Na rukama žrtve nisam vidio papirnate zaštitne vrećice – istaknuo je mrtvozornik, 59-godišnji liječnik, napominjući da to nikada nije ni vidio na Lošinju.


Mrtvozornik je objasnio da su ga pozvali iz malološinjske Hitne pomoći još dok je u tijeku bila reanimacija, a situacija napeta.


– Atmosfera je bila užarena. Izvan Hitne bila je rodbina pokojnika, nervozno su hodali – napomenuo je mrtvozornik, objašnjavajući da je brzo pozvan jer je najstariji liječnik i ima autoriteta među ljudima na Lošinju.


Suđenje se nastavlja sredinom veljače, a prvog raspravnog dana u tom ciklusu trebala bi videolinkom biti saslušana dva svjedoka.