Utaja poreza

USKOK podignuo optužnicu protiv 9 hrvatskih i 48 kineskih državljana

Hina

Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit, navodi USKOK



ZAGREB Devetoro hrvatskih te 48 kineskih državljana i 39 trgovačkih društava USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio za niz gospodarskih kaznenih djela u sklopu zločinačkog udruživanja i predložio da im se oduzme višemilijunska protupravno stečena imovinska korist.


USKOK u utorak na svojim mrežnim stranicama navodi da se prvookrivljenom stavlja na teret da je, od početka veljače 2013. do 30. studenoga 2016. godine u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao četvoro okrivljenika (2. do 6. okrivljeni) radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a i poreza na dobit okrivljenim trgovačkim društvima.


Plan zločinačkog udruženja, navodi USKOK, realiziran je posredstvom 12 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio prvookrivljenik, a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima.




Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit, navodi USKOK.


Prvookrivljenik je, navodi dalje USKOK, kako bi to ostvario te prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a drugo i treće okrivljeni tim su osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili.


Četvrti i peti okrivljenik pronalazili su, pak, odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika.


Sukladno uputama, četvrti i peti te drugi i šesti okrivljenik sastavljali su fiktivne račune i drugu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava prvookrivljenika i okrivljenih trgovačkih društava, temeljem kojih su u navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva na račune trgovačkih društava prvookrivljenika uplatila ukupno 52,7 miliijuna kuna.


Od tog iznosa pripadnici zločinačkog udruženja (1. do 6. okrivljenik) , na ime dogovorene provizije, za sebe su zadržali i međusobno podijelili ukupno 3,37 milijuna kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, čime su državni proračun oštetili za ukupno 14,17 milijuna kuna.


Tijekom istrage USKOK je zatražio blokadu imovine osumnjičenih tvrki te su, kako se navodi u priopćenju, na temelju rješenja zagrebačkog Županijskog suda o određivanju privremenih mjera osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi, okrivljena trgovačka društva do 30. listopada prošle godine u državni proračun uplatila ukupno 5,13 milijuna kuna.