Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Ubojica Ilija Glavić

U optužnici za premlaćivanje na smrt Radoja Petkovića ne spominje se etnička pozadina. Sve počelo nakon psovke?

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 18:31 2019-07-23T18:31:13+02:00

Ispušteni su neki dijelovi inkriminacija vezanih za okolnosti kako je udarana žrtva, što su u prvoj verziji ukazivali na bešćutnije postupanje napadača, no što se to sada navodi u optužnici

RIJEKA - Grubo je napao i vrlo teško ozlijedio muškarca s kojim se prije toga posvadio u kafiću, udario ga je više puta šakom u glavu i rušio ga na tlo. Nesretnik je prebačen u bolnicu, ali je, na žalost, na kraju izgubio u borbi za život. Slučaj je to zbog kojeg je jučer Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, nakon okončane istrage, podignulo optužnicu protiv Ilije Glavića (48), tereteći ga da je smrtno pretukao 63-godišnjeg Radoja Petkovića, građevinskog poduzetnika iz Kastva.

Glavić, rodom iz sela kod Bosanskog Broda, optužen je za »tešku tjelesnu ozljedu s posljedicom smrti«, kazneno djelo za koje mu prijeti kazna od tri do petnaest godina zatvora. Tužiteljstvo u svojoj optužnici predlaže da se Glaviću produži istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

Grubi fizički obračun Glavića s 15 godina starijim muškarcem dogodio se na parkiralištu ispred kafića »007« na Stuparima (Marinići) 24. travnja, oko 17.15 sati. Glavić se tereti se da je žestoko nasrnuo na Radoja Petkovića nakon prepirke u lokalu, odnosno na terasi kafića.

Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, kada se Petković počeo udaljavati iz ugostiteljskog objekta u kojem su se dvojica prethodno verbalno sukobila, hodajući prema svom vozilu, Glavić je krenuo za njim, sustigao ga i povukao rukom prema sebi kako ne bi ušao u svoj auto.

Tri udarca u glavu

Trenutak kasnije Glavić mu je, po optužbi, zadao prvi od tri uzastopna udarca u glavu, od kojih je nesretnik pao na tlo. Od udaraca šakom i udara u tlo, nesretni Petković vrlo je ozbiljno ozlijeđen, otpočetka se strahovalo za njegov život. Hospitaliziran je u Jedinici intenzivnog liječenja u sušačkoj bolnici s krvarenjem u mozgu i prijelomom svoda lubanje, u induciranoj komi stavljen je pod stalnu pasku liječnika. Nažalost, mjesec i pol dana kasnije, 8. lipnja, nesretni Petković je preminuo, unatoč velikim naporima liječnika da mu spase život.

Glavić je pak nakon nemilog slučaja smješten u istražni zatvor, a jedan od dokaza protiv njega kojeg su podastrli istražitelji jest i snimka s nadzorne kamere na mjestu događaja koja ukazuje da je napadač žrtvi zadao višekratne udarce u glavu.

No, činjenični opis događaja u optužnici ipak je nešto blaži nego u ranijem istražnom zahtjevu tužiteljstva: ispušteni su neki dijelovi inkriminacija vezanih za okolnosti kako je udarana žrtva, što su u prvoj verziji ukazivali na bešćutnije postupanje napadača, no što se to sada navodi u optužnici.

Svjedoci »nestali«

Radoje Petković bio je istaknuti član srpske zajednice, potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS-a, a u svjetlu tih činjenica su se nakon njegovog premlaćivanja u medijima pojavili napisi i nagađanja ne krije li se u pozadini njegovog stradavanja motiv na nacionalnoj ili političkoj osnovi.

3132173

– Moguće je da je napad etnički motiviran, što policija nije potvrdila. Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci »nestali«. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerojatno napadač ne bi bio ni identificiran – izjavio je nakon događaja, dok je nesretni Petković još bio živ, Milan Eraković, predsjednika SDSS-a PGŽ.

S druge strane, u medijima je isplivala navodna mračna prošlost Glavića iz vremena rata u BiH.

No, istraga nije potvrdila spekulacije da je verbalni sukob, što će biti obilježen tragičnim epilogom, imao političku ili etničku pozadinu, već se radilo, uvjetno rečeno, o »klasičnom« sučeljavanju, lišenom dublje pozadine. Izvori bliski pravosudnim navode nam kako nalazi dosadašnje istrage, temeljenim na iskazima svjedoka, pokazuju da je u kafiću najprije došlo do prepirke između Petkovića i trećeg muškarca, prema kojem je Petković, građevinski poduzetnik, imao navodno neka dugovanja.

U njihovu svađu se u jednom trenutku umiješao Glavić, koji s Petkovićem nije imao nikakve neraščišćene račune.

– Umiješao se, ali to nije bilo s etničkim, nacionalnim ili političkim predznakom – tvrdi nam izvor blizak istrazi, koji dodaje kako je rasvjetljavanje slučaja pokazalo kako je uslijedila svađa između Glavića i Petkovića, a u prepirci se dogodilo i to da je građevinski poduzetnik, koliko je dosad poznato, Glaviću uputio tešku psovku.

Nakon toga se dogodila situacija da je Glavić krenuo za Petkovićem na parkiralište.

Nitko nije bio trijezan?

Preliminarna saznanja iz istrage govore da u tragičnom sukobu nije bilo, po svemu sudeći, posebno velikog upliva alkoholiziranosti glavnih aktera, mada se čini da nitko nije bio trijezan.

Optuženi Ilija Glavić se u istrazi, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu, zapravo i nije izjašnjavao o teškim optužbama protiv njega.

– Jako mi je žao zbog ovog događaja, nisam želio da nastupe tako teške, nenadoknadive posljedice – suština je onog što je Glavić izjavio na saslušanju u tužiteljstvu.

Podizanje optužnice uslijedilo je nakon istrage koju je nakon događaja najprije vodilo riječko Općinsko državno odvjetništvo, ali je nakon smrti žrtve slučaj potpao pod nadležnost Županijskog državnog odvjetništva.

Slučaj će se tako na kraju procesuirati u riječkom Županijskom sudu, a prva dva sljedeća ročišta su ono na kojem će se odlučivati o daljnjem pritvoru Glaviću i sjednica optužnog vijeća na kojoj će se raspravljati o utemeljenosti optužnice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.