Napravio joj bebu

U Rijeci se sudi muškarcu s kojim je zatrudnjela 14-godišnjakinja. Moguća je i samo uvjetna kazna?

Fiore Vežnaver

Ilustracija / Foto NL arhiva

Ilustracija / Foto NL arhiva

Suština slučaja jest u tome da je hrvatskim Kaznenim zakonom kriminaliziran spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, bez obzira postoji li djetetova privola ili ne, jer ono u toj dobi nije sposobno dati pristanak na spolni odnos



RIJEKA Iza vrata zatvorenih za javnost u riječkom Županijskom sudu počelo je suđenje u kojem je inkriminiran vrlo intrigantan slučaj; na optuženičkoj klupi sjedi mladi muškarac koji se tereti da je kao 29-godišnjak stupio u intenzivnu emotivnu vezu s dvostruko mlađom partnericom, zapravo djevojčicom, s kojom je imao i redovite spolne odnose. Rezultat njihove veze je i činjenica da je djevojka u dobi od 15 i pol godina rodila dijete, zdravu djevojčicu. Nije uopće sporno da je djevojčica u inkriminirano vrijeme dobrovoljno stupila u spolne odnose s okrivljenim. Dapače, čini se da je iza svega bila velika ljubav između 14-godišnjakinje i njenog 15 godina starijeg dečka, a nakon rođenja djeteta su i nastavili živjeti zajedno, te najavili vjenčanje.


No, suština slučaja jest u tome da je hrvatskim Kaznenim zakonom kriminaliziran spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, bez obzira, kako se to i naglašava u optužnici riječkog Županijskog državnog odvjetništva, »postoji li djetetova privola ili ne, jer ono u toj dobi nije sposobno dati pristanak na spolni odnos«.


Štetne posljedice


Tužiteljstvo naglašava da je, kako se navodi u regulama hrvatskog kaznenog zakonodavstva, »dijete prije 15. godine još neiskusno, nije dovoljno zrelo da bi moglo shvatiti koje ga štetne posljedice psihičke ili fizičke prirode mogu zadesiti ako stupi u spolne odnose«. Mladi muškarac je na kraju optužen za »teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta«, jer je njegova mlada djevojka s kojom je spavao i ostala trudna, a u konačnici i rodila dijete. Optuženom tako prijeti kazna od najmanje tri, pa do 15 godina zatvora.





Baka djevojčice, koja je rodila u 15. godini, rekla je u istrazi da su joj  unuka i praunuka uvijek dobrodošle u kući, ali da oca djeteta ne želi vidjeti, jer je njezinoj unuci upropastio život. Njen muž, djed, rekao je da je bio šokiran kada je saznao da je unuka trudna, pozlilo mu je i završio je u bolnici. 



Suđenje je još prije no što je pročitana optužnica zatvoreno za javnost, pa tako i za novinare, nakon što je to predložila zastupnica optužbe.


– Predlažem da se, s obzirom na karakter predmeta, javnost isključi s glavne rasprave, zbog zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve, pledirala je zamjenica riječke Županijske državne odvjetnice, čemu se pridružio odvjetnik optuženog, pa zatim i sam okrivljenik. Vijeće je prijedlog usvojilo, te donijelo rješenje da se javnost isključuje tijekom cijelog suđenja.


Zato nije poznato što se sve odvijalo na glavnoj raspravi, no naš list je u posjedu optužnice, a njome je inkriminirano razdoblje od srpnja 2016. do kraja siječnja 2017. godine.


Trudna u četrnaestoj


Optuženi mladi muškarac, čovjek radničkog zanimanja, tereti se da je u to vrijeme održavao redovite spolne odnose sa svojom curom, koja je tada bila u dobi od 14 i 15 godina, spavajući s njome u domu njenih roditelja, kao i u svojoj kući, odnosno svoje obitelji. Tereti se kako je znao da djevojka tada nema 15 godina. Zatrudnjela je sa 14 godina, a dijete, zdravu djevojčicu, rodila je u listopadu 2017. godine, u dobi od 15 i pol godina.


Službena istraga o slučaju pokrenuta je u ljeto 2017. godine, nakon što je iz jedne pedijatrijske ordinacije u Primorsko-goranskoj županiji stigla obavijest da je potvrđena trudnoća maloljetnice, učenice osmog razreda osnovne škole, koja treba roditi krajem rujna 2017. U rješavanje situacije uključene su i druge institucije, uz ostalo Centar za socijalnu skrb. Mlada majka je rodila početkom listopada te godine i nakon toga je odlučila otići iz roditeljskog doma, otišla je živjeti kod oca djeteta. Protiv oca djeteta, koji je i službeno priznao očinstvo, u međuvremenu je već otvorena službena istraga, u kojoj je i pozvan na saslušanje, na kojem se odlučio na obranu šutnjom.


Majka se tješi


Kakvu će odluku sudsko vijeće odvagnuti u ovom intrigantnom slučaju ostaje da se vidi. Za kazneno djelo za koje se tereti 32-godišnjak zakon predviđa kaznu od tri do 15 godina zatvora. No, poznavatelji problematike navode da kazna i ne mora biti tako oštra, a da ipak bude u skladu sa zakonom. Sud inače može ublažiti kaznu ispod propisane kada, primjerice, postoje naročito olakotne okolnosti. U ovom slučaju, rekli su nam jučer neki odvjetnici, žrtva – gleda li se situacija životno, a ne iz pravnog kuta – to i nije. Na tom tragu, teoretski promatrano, sud optuženom može, ocijeni li da je to oportuno, kaznu ublažiti i na sankciju od jedne godine, pa mu u konačnici izreći čak i uvjetnu osudu.



Otac djevojčice je vijest o trudnoći komentirao riječima da je to normalno, dok su baka i djed te starija sestra bili šokirani, rekla je majka, dodajući da je kći, čim je završila osmi razred osnovne škole otišla živjeti kod oca djeteta. Majka je kazala da je prisustvovala porodu svog unuka početkom listopada 2017. godine, sve je prošlo u najboljem redu. Nakon izlaska iz rodilišta kći je otišla živjeti u dom oca svog djeteta, gdje se i sada nalazi, objasnila je majka, najavljujući tada da dvoje – planira vjenčanje.



Tijekom istrage je, prije podizanja optužnice, saslušano niz svjedoka, uz ostalo i članovi dviju obitelji aktera slučaja, koji su imali različite poglede na vezu mladog muškarca i 14-godišnje djevojčice.


– Dugo se nisam mogla pomiriti s time da će mi kći postati tako mlada majka i da živi sa čovjekom koji je dvostruko stariji od nje. No, sada se tješim time da je kod njih sve u najboljem redu, da se vole i poštuju, izjavila je, među ostalim, u svom svjedočenju u istrazi majka djevojčice.


Ispričala je da je svog zeta upoznala u srpnju 2016. godine, da se predstavio kao prijatelj njene kćeri. Naglasila je da je ona bila protiv toga da joj kći bude u vezi s njime, zbog velike razlike u godinama, ali njen muž nije bio protiv te veze. Majka djevojčice je ispričala da je nakon prvog susreta kćerin dečko često dolazio u njihovu kuću, a tijekom cijelog svog godišnjeg odmora u 2016. godini spavao kod njih.


Željeli su dijete


Tako je bilo sve do kraja 2016. godine, kada mu je zabranila dolazak baka djevojčice, kao vlasnica kuće. Poslije toga je kći osnovnoškolka počela bježati u kuću dečka svakog vikenda i tamo prespavati. Majka je naglašavala da je odlazila kod njih i kćerinom dečku govorila da on nije za nju.


– On je govorio da se tu ništa ne može promijeniti, jer se njih dvoje vole. To je potvrđivala i moja kći, prisjećala se majka djevojčice, koja je razgovarala i s majkom svog zeta, ali bi i ona govorila da se tu ništa ne može učiniti. Prema njenim riječima, novi zaplet dogodio se u proljeće 2017. godine. Kći bi ujutro, nakon što bi se probudila, imala mučnine. Zajedno su otišle na pregled u bolnicu, ali ju odgovor nije zadovoljio, pa je odlučila s kćeri otići na ginekološki pregled.

U svibnju 2017. godine je tako utvrđeno da je trudna četiri i pol mjeseca, kada se više nije moglo prekinuti trudnoću. Kći joj je tvrdila da nije znala da je trudna, da je redovito dobivala menstruaciju unatrag šest mjeseci. Poslije nekoliko dana kći i njen dečko su joj rekli da su željeli dijete.