Osuđen provalnik

Tri godine za krađe u KBC-u, Dječjoj bolnici i ambulanti na Vežici

Slavica Kleva

Kradljivcu se na meti našla i Dječja bolnica na Kantridi / Snimio Silvano JEŽINA

Kradljivcu se na meti našla i Dječja bolnica na Kantridi / Snimio Silvano JEŽINA

Imao sam zaposlenje i obiteljski život, ali sam nakon rata u dobi od 37 godina imao problema s PTSP-om, počeo sam piti i tada sam krenuo u krađe – rekao je Damir Podrić



RIJEKA  Na tri godine bezuvjetnog zatvora jučer je nepravomoćno osuđen 54-godišnji Damir Podrić iz Siska pred sutkinjom Anamarijom Zubović Bogosavljev zbog krađe i teških krađa te računalne prevare. U istražnom zatvoru Podrić se nalazi od kraja prosinca prošle godine, kada je i uhićen.


Podrića se teretilo za šest kaznenih djela teške krađe, provale, računalnu prevaru, no vještačenje tragova, odnosno daktiloskopski tragovi, potvrdili su da je počinio tri kaznena djela.


Potkraj rujna prošle godine Podrić je u radnom vremenu, vremenu između 7 i 14 sati provalio zaključana vrata referade Odjela za psihološku medicinu u zgradi Klinike za psihijatriju KBC-a u Cambierijevoj ulici. Zavukao je podesan alat u prazno mjesto brave u mehanizmu za otvaranje vrata, ušao pa otvorio ormar i s police uzeo žensku torbu. Izvukao je iz nje novčanik, osobne dokumente, vozačku dozvolu, prometnu dozvolu, zdravstvenu iskaznicu, bankovne kartice. Ženu je oštetio za 400 kuna. No u istom ormaru je zatekao još jednu žensku torbu, od druge zaposlenice. Njoj je ukrao dva novčanika, bankovne kartice, osobne dokumente. No, kako je nesretna žena u novčaniku držala i PIN bankovne kartice, Podrić se nije libio iskorititi i tu novu priliku, s obližnjeg je bankomata u tri navrata ukupno »skinuo« 6 tisuća kuna, a ukupna šteta iznosi 6.700 kuna.


Provalio u ormare




Početkom studenoga prošle godine također je iskoristio radno vrijeme zaposlenika KBC-a pa je na Klinici za radiologiju iz garderobnog ormarića iz torbice ukrao novčanik s dokumentima i novcem. Istog dana preselio se u Dječju bolnicu Kantrida pa na Odjelu fizikalne medicine i dječje rehabilitacije ušao u svlačionicu te iz torbe jedne žene ukrao novčanik s 50 eura, osobnom iskaznicom, pet bankovnih kartica i tako je oštetio za 1.200 kuna.


Drugi dan iskoristio je za »šetnju« zdravstvenom ustanovom na Vežici, u Ulici Martina Kontuša. Provalio je u dva zaključana ormara jedne liječnice, nakon što je ušao u otključanu ordinaciju, pa se domogao njezinog novčanika, uzeo novac i osobne dokumente, »opelješivši« liječnicu za 500 kuna.


– Priznajem ova djela koja me terete. U to vrijeme sve mi se skupilo, nisam imao novca, dva mjeseca nisam platio alimentaciju, jedna osoba iz Rijeke obećala mi je posuditi novac, ali nije, pa sam iz tih razloga napravio provale i krađe. Nisam oduvijek činio kaznena djela, imao sam normalno zaposlenje i obiteljski život, ali sam nakon rata u dobi od 37 godina imao problema s PTSP-em, nisam mogao zaspati bez alkohola i tada sam krenuo… – objašnjavao je Podrić.


Slučajan odabir


– Nešto sam zarađivao na selu na crno, sjekao bih šumu, no nakon što su djeca prošle godine otišla sa ženom u Njemačku,  nisam ih vidio od tada. Trebala su djeca doći baš pred Božić, za blagdane, i zato sam u policiji sve priznao samo kako ne bih išao u pritvor, ali eto, još sam ovdje – nastavio je Podrić svoju obranu. – Ja sam dobio neku odštetu, novac je kod mene i svim oštećenim ženama ću nadoknaditi štetu – naglasio je nadalje optuženi.


Na pitanje tužiteljice koliko poznaje Rijeku i zašto su mu se »omilile« zdravstvene ustanove, Podrić je odgovorio da bi sjeo na autobus u Viškovu, došao do grada, ali slučajno je odabirao bolnice. Odbačene novčanike kazao je, ostavljao bi u blizini kontejnera na vidljivom mjestu. Rijeku, kaže, ne poznaje.


– Iako je sva nedjela priznao pred policijom i pred odvjetništvom, na raspravi jedan dio poriče, no sve je to usmjereno ka otklanjanju vlastite kaznene odgovornosti. Okrivljenik čini kaznena djela na vrlo perfidan način, prilikom činjenja kaznenih djela pokazuje izrazitu upornost, a niti jednog trenutka nije pokazao kajanje zbog učina bilo kojeg kaznenog djela. Prilikom iznošenja obrane ističe isključivo vlastite životne okolnosti i činjenice kojima manipulira ne bi li bio blaže osuđen, a niti ni na koji način ne pokazuje kajanje zbog inkriminirajućeg ponašanja.


Cijeneći okrivljenikovu višestruku osuđivanost bezuvjetnim kaznama zatvora, a na kojeg očito nisu djelovale na način da ne počini nova, tražim da se osudi zatvorskom kaznom kako smo i predložili – kazala je tužiteljica koja je predložila za Podrića pet godina i pet mjeseci zatvora.