Okončano ponovljeno suđenje

Treća presuda Husi Keseroviću: Sud ga oslobodio krivice za smrtno ranjavanje poduzetnika

Fiore Vežnaver

Očekivali oslobađajuću presudu – odvjetnik Milenko Škrlec i Huso Keserović / Snimio Marko GRACIN

Očekivali oslobađajuću presudu – odvjetnik Milenko Škrlec i Huso Keserović / Snimio Marko GRACIN

Riječki sud dvaput je Keserovića osuđivao na četiri i pol godine zatvora, a Vrhovni sud je presude vraćao. U tom svjetlu i s novim zakonom koji nalaže da prekoračenje nužne obrane zbog prepasti nije kažnjivo, Huso Keserović oslobođen je krivnje



RIJEKA Na trećem suđenju za isti slučaj Huso Keserović (60) oslobođen je optužbe za kazneno djelo »usmrćenja«, odbačena je njegova krivnja za smrtno ranjavanje poduzetnika, tada 44-godišnjeg Mirka Bibića, na cesti kod Diračja u listopadu 2008. godine.


Presudu je jučer poslijepodne objavilo vijeće riječkog Županijskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Jesenke Kovačić, koje je donijelo oslobađajuću presudu nakon što je Keserović ranije dvaput bio osuđivan na četiri i pol godine zatvora zbog ovog slučaja, ali je obje presude Vrhovni sud ukinuo i slučaj vratio na ponovno suđenje.


Oslobađajuća presuda temelji se na stavku 4. članku 21. aktualnog Kaznenog zakona Republike Hrvatske u kojem se navodi da »nije kriv onaj tko prekorači granice nužne obrane zbog ispričive jake prepasti prouzročene napadom«. Sud se pozvao na zaključak psihijatrijskog vještaka da je Keserović potegao nož u stanju jake prepasti, te ocijenio da je postupanje Bibića u tim trenucima predstavljalo predstojeći napad, a Keserović, braneći se, prekoračio granice nužne obrane.





U sjećanju je i da je Husin sin Alen Keserović, ubijen u sukobu u »Omegi«, prije 19 godina kod »Kuka« na Matuljima imao automobilski sudar s tadašnjim načelnikom Policijske uprave primorsko-goranske Mirkom Ružićem. Alen Keserović, tada 19-godišnjak, teže je ozlijeđen, a Ružić lakše. »Repovi« i kontroverze oko te nesreće praktički nikad nisu prestali. Nakon očevida, kojem na žalost nije prisustvovao i istražni sudac, policija je kao krivca za nesreću navela Alena Keserovića, vozača »opela vectre«, koji je prešao na lijevu stranu ceste.



Pitanje osjećaja


Aktualni kazneni zakon inkriminiranu situaciju, u biti, izjednačava s nužnom obranom, tako da je sud odlučio da Keserovića treba osloboditi optužbe. U vrijeme događaja na snazi je bio drugi kazneni zakon, koji je ovakvu situaciju tretirao na način da se navodilo kako se optuženik može osloboditi kazne. No, primijenjen je novi kazneni zakon koji je povoljniji za okrivljenika, jer ga u potpunosti ekskulpira.



Igrom sudbine, Huso Keserović je za vrijeme dok mu se proteklih godina sudilo za krvni delikt kod Diračja doživio veliku obiteljsku tragediju u kojoj je ubijen njegov sin Alen, a teško ranjen drugi sin Suad. U pizzeriji »Omega« u Jušićima u studenom 2010. godine Husini sinovi sukobili su se s Draženom Vukšićem koji je u njih ispucao više metaka. Riječki Županijski sud je u srpnju 2014. godine zaključio da se radilo o nužnoj obrani i oslobodio Vukšića optužbi. Sudsko vijeće se složilo sa stajalištem obrane koja je tvrdila da je Vukšić pucajući iz pištolja spašavao život nakon što su ga napala braća Keserović, Husini sinovi. Presudu je krajem 2015. godine potvrdio Vrhovni sud.



Obrazlažući donesenu presudu, sutkinja Jesenka Kovačić je podsjetila da su za ovaj slučaj Keseroviću dosad dvaput bile izricane osuđujuće presude zbog »usmrćenja«, odnosno »ubojstva na mah«, kako se ranije nazivalo to kazneno djelo, ali je Vrhovni sud obje presude ukinuo, tražeći da se dublje rasvijetle i više valoriziraju okolnosti događaja. U posljednjem rješenju suci Vrhovnog suda su tražili da se utvrdi »jesu li radnje oštećenika predstavljale napad ili neposredno predstojeći napad (na život i tijelo Keserovića i njegove supruge), odnosno jesu li se stekle pretpostavke za to da se optuženik opravdano aktivno brani«.


Vrhovni sud je, uz ostalo, tražio da se utvrdi je li optuženik prekoračio granice nužne obrane, a ako jest, koji je osjećaj kod optuženika tada prevladavao, strah (prepast) ili razdraženost.


Predstojeći napad


Sutkinja Kovačić je napomenula da je i treći sudski proces ukazao nespornim ponašanje žrtve, Mirka Bibića, koji je prije smrtonosnog ranjavanja u svojoj limulizini riječkom zaobilaznicom slijedio Keserovića u njegovom terencu, učestalo mu »blicajući« i trubeći sirenom. Kulminacija svega dogodila se kada je na cesti Diračje – Srdoči, u zavoju kod prodavaonice »Keramika promet«, Bibić pretekao i prepriječio put Keseroviću, izašao iz auta i, psujući, pošao prema automobilu Keserovića. U trenucima što su uslijedili, pružio je ruku kroz poluotvoreni prozor i glavom dijelom ušao u putničku kabinu.



– Nakon dviju osuđujućih presuda koje su ukinute imali smo opravdanog razloga očekivati da će sud donijeti oslobađajuću presudu, što se i dogodilo. Drago mi je da je sud prihvatio argumente obrane koji su i argumenti Vrhovnog suda. Imajući u vidu ranije rješidbe Vrhovnog suda, mislim da će ova presuda uskoro postati pravomoćna, izjavio je nakon objave presude odvjetnik Milenko Škrlec, jedan od Keserovićevih branitelja. Huso Keserović se nije pojavio na objavi presude, ali to nije ni bio obavezan. Ipak, presudu i njeno obrazloženje došao je saslušati jedan član njegove obitelji.



– Sud je utvrdio da ovakvo ponašanje oštećenika predstavlja predstojeći napad, istaknula je sutkinja Kovačić.


– U situaciji u kojoj ponašanje oštećenika sve više eskalira, on (Bibić, op. n.) glavom je ušao u putnički prostor u razini prozora ili neznatno unutra, kako je to pokazala rekonstrukcija događaja, čime započinje predstojeći napad. A optuženik se imao pravo braniti, podvukla je sutkinja, dodajući kako je utvrđeno da se u kritičnim trenucima Huso Keserović povukao prema svojoj supruzi, koja je sjedila na mjestu suvozača. Potvrđuje to i činjenica da su na vozačevom sjedištu nađeni tragovi Bibićeve krvi, dok je Keserović u povlačenju bio nagnut prema supruzi.


Mogao i drugačije


– U takvim okolnostima optuženi Huso Keserović bio je u situaciji opasnoj po njegov integritet, istaknula je predsjednica sudskog vijeća, dodajući da je Keserović prekoračio granice nužne obrane, ubovši Bibića malim nožem u vitalni dio tijela, u vrat, pogodivši žilu kucavicu, karotidu (Bibić je fatalnoj ozljedi podlegao šest dana kasnije u bolnici). Vijeće drži da je optuženik mogao i drukčije reagirati, otkloniti napad na manje radikalan način. No, sud se pozvao na zaključak psihijatrijske vještakinje da je u tim trenucima Keserović postupao u stanju jake prepasti i, primijenvši regule aktualnog kaznenog zakona, oslobodio ga optužbe za kazneno djelo »usmrćenja«.


Ni jučerašnja, treća presuda riječkog Županijskog suda za tragičan slučaj nije pravomoćna. Za pretpostaviti je da će se na nju žaliti tužiteljstvo, tako da će na kraju opet arbitrirati Vrhovni sud.