Opasno stanje

Tragedija kod Generalskog Stola: Teško ozlijeđena u požaru u Domu za starije

Hina



 Korisnica Caritasovog Domu za starije i nemoćne u Skukanima kod Generalskog Stola, koja je u požaru u petak teško ozlijeđena, skinuta je s respiratora, ali se i dalje provode mjere intenzivnog liječenja i još se ne može reći da je izvan životne opasnosti, doznaje se u karlovačkoj Općoj bolnici.


Specijalist reanimatologije i intenzivnog liječenja Božidar Blažanin rekao je Hini da je dim u požaru oštetio pluća pacijentice te sada pokušavaju spriječiti dodatne komplikacije. Kako je takvo stanje za život opasno, i dalje se, iako je pacijentica skinuta s respiratora, provode razne mjere intenzivnog liječenja.


Župnik Željko Kuten, koji vodi taj Dom, rekao je da se korisnica (79) nagutala dima jer je popodne spavala i oko 15.15 sati nije pravodobno primijetila da je buknuo požar, dok su ostali korisnici pobjegli, pa su dobro.




 Policija još obavlja očevid, ali mi mislimo da je uzrok požara, koji je izbio u potkrovlju, kvar na elektroinstalacijama. Šteta je velika, najveća na krovištu, iako je izgorio samo jedan dio u duljini od oko pet metara, rekao je Kuten.


To je vrlo malen Dom, ima šest korisnika, od kojih četvero odraslih i dvoje djece, ali se svi imaju kamo smjestiti, unatoč činjenici da su potpuno izgorjele dvije sobe i dnevni boravak.Župljani i drugi građani nude pomoć za rasčišćavanje i obnovu doma, te se Kuten nada da će Dom biti obnovljen vrlo brzo i dobiti od Caritasa Gospićko-senjske biskupije pomoć za nabavku namještaja.


Policija je u subotu potvrdila da još traje očevid radi utvrđivanja okolnosti nastanka požara.