Stravična nesreća na poligonu

Tenk pregazio vojnika: Dragovoljni ročnik poginuo na obuci u Gašincima

Ana Raić Knežević

Prema trenutnim saznanjima, pod nerazjašnjenim okolnostima došlo je do skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka



ZAGREB -  Dragovoljni ročnik, 21-godišnji Marko Zalović iz okolice Našica poginuo je danas na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova.Kako je potvrđeno iz MORH-a tragedija se dogodila nešto prije podneva tijekom obuke 11. naraštaja dragovoljnih ročnika.


Do smrtnog stradavanja ročnog vojnika došlo je, prema priopćenju MORH-a, prilikom povratka dva tenka M-84 sa provedbe planiranih aktivnosti specijalističke vojne obuke (SVO) vojnika specijalnosti 12A (oklopna specijalnost) na automatskom tenkovskom strelištu (ATS) vojnog poligona “Gašinci“.


“Prema trenutnim saznanjima, pod nerazjašnjenim okolnostima došlo je do skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka (DSVR) u Središtu za temeljnu obuku Požega Marko Zalović, rođen 28. veljače 1992. godine u Našicama”, naveli su iz Ministarstva obrane, dodajući da je ročnik u tom trenutku provodio zadaće u sklopu taktičko terenske obuke koja se provodi na vojnom poligonu „Gašinci“, od 24. srpnja do 29. kolovoza 2013. godine.




U tenku M-84 nalazili su se pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske.


U tijeku je očevid nezgode koji provode pripadnici Pukovnije Vojne policije u suradnji s državnim odvjetništvom.


Ministar obrane Ante Kotromanović obitelji je izrazio sućut.


Sućut je uputio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut njegovoj obitelji.


»Izražavam najdublju sućut zbog pogibije Vašega sina. Odabirom služenja dragovoljnoga vojnog roka, svojim trudom i rezultatima Marko je iskazao ljubav prema Domovini, kao i odlučnost da brani slobodu, sigurnost i prava naših građana i naše zemlje«, stoji u sućuti predsjednika Josipovića.


General bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HkOV) izjavio je kako će, utvrdi li Vojna policija organizacijske propuste te kršenje mjera sigurnosti u slučaju današnje pogibije ročnog vojnika Marka Zalovića, protiv svih odgovornih biti poduzete odgovarajuće mjere.


Repinc je to izjavio je konferenciji za novinare u zagrebačkoj vojarni Croatia, gdje je u svoje osobno i ime svih pripadnika HkOV-a izrazio sućut obitelji smrtno stradalog 21-godišnjeg ročnika, kojega je tijekom obuke na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova pregazio tenk.


»Ukoliko se utvrdi da je na bilo koji način došlo do propusta u vojnoj organizaciji i do kršenja mjera sigurnosti u radu, protiv svih odgovornih bit će poduzete odgovarajuće mjere«, naglasio je.


Prema trenutnim saznanjima, do nesreće je došlo prilikom povratka dva tenka s automatskog tenkovskog strelišta, s vojnicima koji se nalaze na specijalističkoj pješačkoj vojnoj obuci.


Nešto prije podneva jedan od tenkova je pod nerazjašnjenim okolnostima nekontrolirano krenuo i pregazio ročnika koji se nalazio u kanalu pored ceste. Marko Zalović umro je na mjestu nesreće.


General bojnik Repinc naglasio je kako je u tijeku očevid koji provode pripadnici pukovnije Vojne policije u suradnji s Državnim odvjetništvom. Ustrojena su povjerenstva Glavnog stožera Oružanih snaga i Zapovjedništva HkOV-a, koja istražuju okolnosti ovog događaja.