Stradao na mjestu

TUŽNA SUDBINA Umirovljeniku koji je sinoć poginuo u Podhumu lani je do temelja izgorjela kuća

Vladimir Mrvoš

Foto Roni Brmalj / Vedran Karuza

Foto Roni Brmalj / Vedran Karuza



RIJEKA Teška prometna nesreća dogodila se sinoć u 19.45 sati u Podhumu. U nesreći je sudjelovalo osobno vozilo i biciklist, a biciklist je preminuo na licu mjesta. Na mračnom dijelu ceste prema prvim saznanjima na biciklu poginuo je Mladen Ban (72) koji je poznat našim čitateljima jer mu je prije nešto naše manje od godinu dana izgorila kuća. 


– A što da vam kažem, sve je otišlo k vragu. Izgorio je krov i sve u kući. Kuća nije bila osigurana. U šoku od svega. Deprimiran sam – rekao je tada na mjestu događaja vlasnik izgorjele kuće, vidno utučeni Mladen Ban, objašnjavajući da je umirovljenik, a da je nekada radio kao bankarski službenik, blagajnik, u ondašnjoj Adriabanci u Rijeci.


– Polio sam vatru, ali oganj se širio. Ima dosta drvenog materijala pa je vatra brzo napredovala. Netko je zvao vatrogasce, koji su uskoro stigli i bili tu cijelu noć. To je stara kuća, ima barem sto godina. Živio sam u kući sam, nisam se nikad ženio, nemam djece – objasnio je tada Ban.




Nesretnog Bana sudbina nije sačuvala, stradao je u prometnoj nesreći, a čija je bila krivnja za ovaj tragični događaj, ustvrdit će istraga. 


Nakon obavljenog očevida kojim je rukovodila državna odvjetnica biti će poznato i više detalja o ovoj nesreći u kojoj je poginuo nesretni Ban. 


Banu su izgorjele dvije kuće ukazuje nam jedan od žitelja Podhuma. Ta kuća u Sobolima mu je isto bila puna smeća kada ju je uništila vatra, prije desetak godina. No, Mladen Ban dolazi inače iz relativno imućne obitelji, kazao nam je čovjek koji ga je poznavao.


Za raščišćavanja zgarištu nesretnog Bana vatrogasci su nailazili na svakojake predmete u kući. No, zasigurno je najzanimljivije da je pronađena poprilična svota novca, koja bi imala svoju vrijednost, da nije riječ o novcu kojem je »isteklo vrijeme«. Naime, u kući bivšeg bankarskog službenika Mladena Bana pronađen je i povelik kup novčanica od 10 i 25 hrvatskih dinara koje su bile u opticaju kratko vrijeme nakon proglašenja nezavisnosti.