MORH potvrdio

TRAGIČAN KRAJ POTRAGE Jutros pronađena olupina helikoptera i tijelo drugog pilota

P. N.

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice u utorak 28. siječnja 2019. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota



Potraga za drugim pilotom iz vojnog helikoptera Kiowa Warrior koji se jučer ujutro srušio u more Zlarinskog kanala kod Zablaća, završila je tragično. MORH je danas priopćio kako su ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga pronašli olupinu i tijelo natporučnika Tomislava Baturine.


– Ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice u utorak 28. siječnja 2019. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturinu, u šibenskom kanalu, ispred Zablaća. Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće, naveli su danas iz MORH-a.


Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000., a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Godine 2013. sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije.




Za uspješno izvršavanje zadaća bojnik Klarin ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Natporučnik Baturina je suprug i otac male kćerkice te jedan od najperspektivnijih mlađih pilota.