Suđenje za ubojstvo Doriana Grubišića na Krku

Svjedokinja prodrmala optužnicu protiv Roberta Mežnarića

Šarlota Brnčić

Djevojka ne samo da je odstupila od onoga što je prethodno izjavila na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu već je svjedočila i suprotno od Grubišićeva prijatelja koji je s njim tog dana bio na Krku



RIJEKA Satima je potrajalo jučerašnje ročište, a i ispitivanje svjedokinje, u nastavku sudskog postupka koji se pod optužbom za ubojstvo 32-godišnjeg Doriana Grubišića u krčkom masliniku vodi protiv Riječanina Roberta Mežnarića (42). Posebice je bilo interesantno, ali i uvelike proturiječno svjedočenje mlade Požežanke koja je kao konobarica u kobno vrijeme radila u kafiću u Malinskoj gdje su se ubijeni i Mežnarić trebali naći prema prethodnom dogovoru.


Djevojka, koja je u kafiću radila tek trinaest dana te tada odlučila vratiti se kući, ne samo da je odstupila od onoga što je prethodno izjavila na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu već je svjedočila i suprotno od Grubišićeva prijatelja koji je s njim tog dana bio na Krku.



S policijom je razgovarala samo jednom, no koliko se sjeća nisu je ništa posebno pitali, izuzev osobnih podataka i da li je imala nekih problema u lokalu. Nisu joj rekli što se dogodilo niti ju pitali o odlasku muškaraca ili o autima. Kada je upitana o tome da je prethodno izjavljivala kako je policiji »ispričala što zna«, odgovorila je kako se ne sjeća, a nije se sjećala niti da je na državnom odvjetništvu za Bosance rekla »meni su sličili na mafijaše«.





Pristojni mladići


– Radila sam drugu smjenu od 14 do 22 sata i nisam imala previše posla kada je došla grupa od pet-šest muškaraca. Sjeli su na terasu i naručili piće, a kasnije su se premjestili unutra za stol pored šanka. U kafiću nisu bili duže od 17 sati, a bili su pristojni, nisu pravili scene niti su pili alkohol. Izašli bi kratko van, ali bi se isto tako vratili. I bili su svi zajedno. Znam da su došli s dva auta, no ne sjećam se koje marke, iskazivala je djevojka.


Koplja su se lomila oko izjave da su svi skupa izašli iz kafića, nakon čega se više nisu vraćali. »Vidjela sam ih sa šanka kako još neko vrijeme stoje na parkingu gdje su parkirali aute. Sjeli su zatim u aute i otišli, no ne sjećam se kako su se podijelili, tko je s kime sjeo u koji auto«, svjedočenje je koje je ponajviše uzdrmalo atmosferu u sudnici jer je u prethodnom iskazu danom u državnom odvjetništvu konobarica izjavila kako nije vidjela trenutak kad su otišli niti vozilo kojim su otišli. Djevojka je prije iskazivala i da joj se činilo da je pored ovih vozila bilo parkirano neko bijelo vozilo, a sada je rekla kako se ne sjeća da je vidjela bijeli auto.


S obzirom da je njezino svjedočenje išlo u korist obrane, predočili su joj iskaz prijatelja ubijenog Grubišića, 28-godišnjeg Riječanina, koji je ustvrdio kako su se Grubišić s Audijem i Mežnarić s posuđenim bijelim Golfom karavan odvezli nakon susreta na parkingu, dok ih je svjedok ostao čekati s trojicom Bosanaca u kafiću. Kako se nisu vraćali, s Bosancima je u njihovom crvenom BMW-u svjedok otišao s Krka. U bijelom golfu kasnije će biti pronađeni tragovi krvi.


Svi su izašli


Jučerašnje svjedočenje konobarice moglo bi biti važno jer pobija iskaz svjedoka po kojem je Grubišić s optuženim Mežnarićem otišao oko 15 i 30 sati i to s dva različita auta – Grubišić s Audijem, a Mežnarić s posuđenim bijelim Golfom.


Konobarica je ostala pri tome da se do odlaska muškarci nisu razdvajali te na predočen iskaz izjavila »Ne. Istina je ovo što ja kažem«. Upitana je još par puta da li su svi zajedno otišli te da li se tko vraćao i bio u lokalu sat ili više na što je ponovno odgovorila »svi su izašli i nitko se, jednom kad su izašli, nije vratio«.


Također je ponovila i kako je vidjela dva automobila kako odlaze te da su ta petorica ili šestorica muškaraca bili svi tamo do 17 sati. U prethodnom iskazu spominjala je petoricu muškaraca, no sada nije mogla odgovoriti da li ih je bilo pet ili šest.