Dugoprstići s prstacima

Svjedok na suđenju grupe za ilegalni biznis: Vozio sam prstace da preuzmem dugovanje od 60 eura

Fiore Vežnaver

Čedomil Božić iz Umaga je prvooptuženi u procesu protiv švercera prstaca / Foto Ivica TOMIĆ

Čedomil Božić iz Umaga je prvooptuženi u procesu protiv švercera prstaca / Foto Ivica TOMIĆ

Božić je preuzeo auto koji sam dovezao u Sloveniju, a njegov brat me svojim autom vratio natrag u Umag, rekao je Veselin Anastasijevski na suđenju skupini koja je u pulskom priobalju i Limskom kanalu izlovila više od pola tone prstaca i prodavala ih u Sloveniji, a proračun oštetila za oko 2,8 milijuna kuna



RIJEKA – U dogovoru s Čedomilom Božićem jednom sam prevezao prstace, i to njegovim vozilom. Bio sam mu dužan 60 eura koje mi je nekoliko dana ranije posudio za popravak automobila. Tako smo prebili moje dugovanje. Uglavnom, Božić me zamolio da prevezem vozilo preko hrvatsko-slovenske granice. Tražio je da školjke, a zapravo nije rekao točno koje, prevezem u Sečovlje. Nisam pitao zašto ih sam ne preveze, a nije mi rekao ni gdje su školjke u autu. Preuzeo sam njegov auto pored groblja u Umagu, a u Sečovlju sam se zaustavio pored aerodroma. Božić je preuzeo auto kojeg sam dovezao, a njegov brat me svojim autom vratio natrag u Umag.


Izjavio je to jučer u svom svjedočenju 47-godišnji Veselin Anastasijevski iz Umaga, u nastavku suđenja šestorici okrivljenih koji se terete da su bili članovi organizirane skupine koja je u pulskom priobalju i Limskom kanalu ilegalno izlovila više od pola tone prstaca i poslije ih prodavala u Sloveniji, a proračun Hrvatske tako oštetila za oko 2,8 milijuna kuna.


Nagodio se oko kazne


Anastasijevski je nedavno, nakon što se nagodio oko kazne s USKOK-om, u riječkom Županijskom sudu osuđen na godinu dana zatvora, kaznu što mu je odmah pretočena u rad za opće dobro (ukupno 730 sati). Osim toga, mora uplatiti 60 eura u državni proračun, na ime zarade od šverca prstaca. Oglašen je krivim zbog toga što je 3. rujna prošle godine u dogovoru s prvoptuženim, 63-godišnjim Čedomilom Božićem iz Umaga, u njegovom vozilu, »VW caddyju«, prevezao u Portorož najmanje osam kilograma prstaca. Ta je presuda u međuvremenu postala pravomoćna, a jučer je saslušan u sudnici riječkog Županijskog suda, pred vijećem sutkinje Ike Šarić, nakon što ga je USKOK predložio kao svjedoka u procesu šestorici. Anastasijevski je kazao da ne zna ništa o tome koliko je inače Božić plaćao prijevoz prstaca u Sloveniju.




– Meni je trebao novac, a na kraju je moj dug tako riješen, konstatirao je Umažanin, dodajući da ne zna tko je vadio iz mora prstace.



Na optuženičkoj klupi se, osim Božića i Ambrožića, nalaze 44-godišnji Dražen Đurčević iz Pule, 69-godišnji Milorad Marinković iz Pule, 52-godišnji Serđo Ivinić iz Valbandona i 52-godišnji Branislav Mihajlik iz Pule. Božića optužnica USKOK-a tereti da je organizirao i vodio zločinačko udruženje, što se na teret stavlja i Đurčeviću. Ambrožić, Marinković, Ivinić i Mihajlik optuženi su za protuzakoniti izlov prstaca. USKOK tvrdi da je Božić prstace prodavao slovenskim kupcima za najmanje 40 eura po kilogramu te tako utržio najmanje 10.233 eura. Osim Umažanina Anastasijevskog, još dvoje optuženika nagodilo se oko kazne s USKOK-om.



Svjedočio je jučer i slovenski ugostitelj iz Ankarana, jedan od ljudi protiv kojih je u Kopru podignuta optužnica, zbog toga što su bili karike u lancu ilegalnog biznisa s prstacima, terete se da su se udružili s ljudima koji sjede na optuženičkoj klupi u Rijeci.


– Imam svoju gostionicu. Čedomil Božić mi je donosio mušule, dondole, pokojeg jastoga i malo prstaca. Četiri-pet puta je to donio, prstaca je po navratu bilo tek kilo-dva. Ne bih mu odmah plaćao, nego kada prodam, ispričao je 54-godišnji Slovenac.


Prstaci na terasi


– Prstace je ostavljao na terasi moje gostionice. Zašto? I kod nas je to zabranjeno. Uzimao bih obično do pet kilograma školjki, maksimalno šest, po jednoj dostavi, ovisno od narudžbe gostiju. To je trajalo od lipnja do rujna prošle godine. Prstace bih mu plaćao 30-35 eura, mušule deset, dondole osam, a jastoge 25 eura. Ne znam koliko sam mu ukupno platio. Isporuke je obavljao isključivo sam Božić. Do naše suradnje je došlo tako da je došao jedan dan i pitao zanimaju li me dondole, a ja pristao. Jednog dana pitao me zanimaju li me prstaci. Rekao sam da može, ali ne puno, objasnio je slovenski gostioničar, potvrdivši da se u inkriminacijama protiv njega u slovenskoj optužnici spominju samo prstaci.


Saslušan je kao svjedok i umaški policajac koji je krajem rujna prošle godine sudjelovao u policijskoj zasjedi kod groblja u Balama. On se prisjetio da im je rečeno da bi trebao naići SUV »suzuki vitara«, a putnici posjedovati zabranjene prstace. Nakon sat vremena pojavio se SUV, a s mjesta vozača izašao jedan od optuženika, 48-godišnji Jordan Ambrožić iz Šišana, koji je izvadio jednu vrećicu, za koju će se kasnije pokazati da sadrži prstace. Suđenje se nastavlja danas.