Izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća

Sapunar na suđenju Kalmeti: HAC, Hrvatske ceste i Viadukt su surađivale s Fimi Medijom, a novac sam nosio Berketu i Kezeleu

Hina

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ

''Barišić je inzistirao da i druge građevinske tvrtke koje su tada surađivale s HAC-om, Hrvatskim cestama i Viaduktom surađuju s Fimi Medijom. Na tome je inzistirao tijekom sastanka u restoranu Baltazar na kojem su, pored mene, bili još bivši predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban, bivši član Uprave HAC-a Milivoj Mikulić i Božidar Kalmeta. Barišić je tom prilikom naglasio kako jednostavno moramo surađivati jer je to naredba, ne kazavši pritom razloge zašto moramo surađivati'', izjavio je Sapunar



ZAGREB Svjedok pokajnika Josip Sapunar ustvrdio je na suđenju bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća da su da su Hrvatske autceste, Hrvatske ceste i Viadukt surađivale s Fimi Media te kako je u nekoliko navrata nosio novac optuženima Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu.


Sapunar, nekadašnji financijski direktor HAC-a, izjavio je kako su njegova bivša tvrtka, zajedno s Hrvatsim cestama i Viaduktom, surađivale s tvrtkom Fimi Media te da je ta suradnja započela na inzistiranje bivšeg šefa Carine i nekadašnjeg glavnog blagajnika HDZ-a Mladena Barišića.


”Barišić je inzistirao da i druge građevinske tvrtke koje su tada surađivale s HAC-om, Hrvatskim cestama i Viaduktom surađuju s Fimi Medijom. Na tome je inzistirao tijekom sastanka u restoranu Baltazar na kojem su, pored mene, bili još bivši predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban, bivši član Uprave HAC-a Milivoj Mikulić i Božidar Kalmeta. Barišić je tom prilikom naglasio kako jednostavno moramo surađivati jer je to naredba, ne kazavši pritom razloge zašto moramo surađivati”, izjavio je Sapunar.




Krunski svjedok tužiteljstva u cestarskom kraku afere Remorker je kazao i da je novac nosio Ivanu Berketu u tvrtku Viadukt te u nekoliko navrata i Josipu Kezeleu. Sapunar je dodao kako Igor Premilovac, koji je također priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca, na inzistiranje Kezelea i Berketa nije osobno donosio novac u Viadukt ”kako ga se tamo ne bi prečesto viđalo”.


Sapunar je rekao i da je jednom prilikom donio novac pokojnom Stanku Kovaču, prvom predsjedniku Uprave HAC-a te da je jedna transakcija novca išla preko građevinske tvrtke u vlasništvu Drage Paliske.Izbjegao odgovor zbog izvrgavanja sramoti Na pitanje sutkinje Gordane Mihele Grahovac je li mu netko zahvalio na novcu kojeg je donosio, Sapunar je izjavio kako mu se zahvalio Kovač, dok drugo ime nije htio kazati kako se ne bi izvrgnuo sramoti.Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.Prema odredbama izvansudske nagodbe Sapunar se zbog afere Remorker, uz rad za opće dobro, državi obvezao uplatiti 5,8 milijuna kuna.

Prvooptuženi Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao »po nalogu Zorana Milanovića«, a drugu »kako bi se dodvorio Mostu«, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.


Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.


Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.