Jednomjesečni pritvor

ŠOK U RIJECI Za napad na Viškovu osumnjičen jedan od najpoznatijih hrvatskih spasioca

Slavica Kleva

Dugogodišnji iskusni član spasilačke ekipe riječke Gorske službe spašavanja, vrhunskom alpinistu, osobi koja je do sada iz životne ugroženosti spasila mnoge ljude, osobe koje su se zatekle u nevolji



RIJEKA – Jučer u ranim jutarnjim satima na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo zbog sumnje da je prema 70-godišnjem Dobrivoju Arsiću počinio kaznena djela prijetnje i tjelesne ozljede počinjene na osnovi nacionalne pripadnosti, priveden je i ispitan 42-godišnji Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka.


S obzirom da se u prostorijama Tužilaštva u pratnji odvjetnika Arsena Stipinovića i Duška Miočića zadržao više od sat vremena, može se pretpostaviti da je osumnjičeni Škalamera iznosio aktivnu obranu. Neslužbeno pak doznajemo da Škalamera kategorički negira da je prijetio Dobrivoju Arsiću na nacionalnoj osnovi, niti je ikada isticao rasnu netrpeljivost prema bilo kojoj osobi.


Osumnjičenog Škalameru tereti se da je oštećenom 70-godišnjem Dobrivoju Arsiću zbog nacionalnog identiteta uputio ozbiljne prijetnje.




Policija nadalje navodi kako je riječ o državnom službeniku koji je s 1. siječnja iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje preuzet u Ravnateljstvo civilne zaštite. Sukladno Zakonu o državnim službenicima biti će udaljen iz službe«.


A riječ je o Matku Škalameri, dugogodišnjem iskusnom članu spasilačke ekipe riječke Gorske službe spašavanja, vrhunskom alpinistu, osobi koja je do sada iz životne ugroženosti spasila mnoge ljude, osobe koje su se zatekle u nevolji.


Tim više je šok veći, s obzirom da je Škalamera posljednja osoba koja bi i do sada u nizu spasilačkih akcija iskazivala na bilo koji način rasnu netrpeljivost ili vrijeđala na nacionalnoj osnovi.


Matko Škalamera / S. JEŽINA


Matko Škalamera / S. JEŽINA



*opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019.