Potvrđene optužnice

SILOVANJE NA KRKU Zaskočio je 16-ogodišnjakinju i zaprijetio – “Šuti! Ne govori ništa! Ideš sa mnom!”

Fiore Vežnaver

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Nakon toga je izvadio lisice i vezao maloljetnu žrtvu, govoreći joj: »Ovo možemo silom ili milom!«. Bilo je jasno što napadač kani, ali je djevojka rekla da to nikako ne želi. No, nasilnik je ponovio da će biti milom ili silom pa je razodjenuo žrtvu i, unatoč njenim molbama da to ne čini, napravio ono što naš zakon izjednačava sa silovanjem.



RIJEKA – U riječkom Županijskom sudu jučer je na optužnom vijeću potvrđena optužnica podignuta protiv 35-godišnjeg Damira Šišakovića iz Zagreba i njegova vršnjaka Ivana Dejanovića, također iz Zagreba. Damir Šišaković je optužen za više kaznenih djela i to silovanje, protupravno oduzimanje slobode i razbojstvo. Šišaković se tereti za težak seksualni delikt, iako se zapravo i nije radilo o »pravom« silovanju, već da je uz uporabu sile i prijetnje »izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem«. Dejanović se tereti »samo« za razbojstvo, nakon što je protiv njega, u odnosu na istragu, optužba odustala od inkriminacije za protupravno oduzimanje slobode maloljetnoj žrtvi.


Prijetio pištoljem


Nemio slučaj zbio se 11. srpnja prošle godine, kada je, po tvrdnjama tužiteljstva, oko 14.40 sati, na makadamskom putu što povezuje Malinsku i Žgombiće, Šišaković zaskočio 16-godišnju djevojku. Po navodima optužnice, dotrčao je iza leđa maloljetnici pa ju je jednom rukom uhvatio oko usta, a drugom stavio nož pod vrat. Zapovijedio joj je: »Šuti! Ne govori ništa! Ideš sa mnom!«. Odveo ju je preko suhozida na teren okružen šumom, skinuo svoju majicu i naredio žrtvi da sjedne na nju. Nakon toga je izvadio lisice i vezao maloljetnu žrtvu, govoreći joj: »Ovo možemo silom ili milom!«. Bilo je jasno što napadač kani, ali je djevojka rekla da to nikako ne želi. No, nasilnik je ponovio da će biti milom ili silom pa je razodjenuo žrtvu i, unatoč njenim molbama da to ne čini, napravio ono što naš zakon izjednačava sa silovanjem.


Nije stao na tome već je Šišaković, nakon što ju je seksualno napastvovao, držeći pištolj u ruci, od nje zatražio da uđe u automobil mercedes, što je ona, prestrašena, i učinila. Odvezao ju je potom do bankomata Erste banke u Malinskoj. Po tvrdnjama tužiteljstva, tada se u slučaj uključuje i Šišakovićev kompanjon Dejanović. Zajedno su od maloljetnice zatražili da na bankomatu sa svojeg računa podigne novac i donese im ga. U strahu za svoj život i sigurnost, mlada djevojka je i to učinila te predala Dejanoviću 300 kuna, novac koji su zadržala dvojica razbojnika.





Policija je brzo reagirala i istog poslijepodneva uhitila dvojicu osumnjičenih za napad na djevojku i pljačku. Nakon što su objavljene glavne odrednice slučaja, javnost je ostala zgrožena činjenicom da je za silovanje djevojke okrivljen mladi Zagrepčanin koji je nepuna dva dana ranije pobjegao iz sisačkog zatvora, a da mu u drugom zatvoru, zbog ubojstva, leži i brat. Ispostavilo se da je Šišaković iz sisačkog zatvora pobjegao u noći od 9. na 10. srpnja, spektakularnim skokom s prozora, s visine od sedam metara. Rešetke na prozoru ćelije je, navodno, proširio podmetnutom klupicom pa ih rukama razmaknuo i provukao se.


Imovinski delikti


U sisačkom zatvoru izdržavao je jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog pljačke kladionice u karlovačkom naselju Grabrik u svibnju 2014. godine koju je orobio s jednim kompanjonom, prijeteći plastičnim pištoljem te iz nje odnio deset tisuća kuna. Ostalo mu je sedam mjeseci do završetka odsluženja te kazne kad je uspio pobjeći iz zatvora. Šišaković je, prema službenim podacima, dosad osuđivan čak devet puta, na sudovima u Zagrebu, Požegi, Sv. Ivanu Zelini, Makarskoj i Rijeci. Uglavnom je oglašavan krivim za imovinske delikte, teške krađe, pretežito na bezuvjetne kazne, ali one nisu bile posebno velike, najveća je ona od godinu i pol dana. Rodom je iz Sarajeva, a prijavljeno prebivalište ima u Zagrebu. Ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i BiH. Po zanimanju je konobar, nezaposlen. Njegov vršnjak Ivan Dejanović, rodom iz Bihaća, dosad je neosuđivan.