Pronevjere

Riječko tužiteljstvo diglo optužnice protiv bivših djelatnika osiguranja koji su uplate stavljali u svoj džep

Fiore Vežnaver

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Optuženi su 32-godišnji Zvonko Š. iz Čavala, bivši djelatnik Ergo osiguranja, koji se tereti da je prisvojio gotovo 28 tisuća kuna, i 38-godišnja Lana B. iz Rijeke, bivša djelatnica riječke poslovnice Triglav osiguranja, koja je tvrtku u kojoj je radila oštetila za ukupno oko 17 i pol  tisuća kuna



RIJEKA Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnice protiv dvoje sada već bivših djelatnika dviju osiguravateljskih kuća u Hrvatskoj, tereteći ih da su oštetili Triglav osiguranje i Ergo osiguranje za ukupno oko 45 tisuća kuna. Riječ je o tome da su, u biti, stavljali u svoj džep novac naplaćen od klijenata, ugovaratelja osiguranja.


U prvom slučaju za pronevjeru je optužen 32-godišnji Zvonko Š. iz Čavala, bivši djelatnik Ergo osiguranja, koji se tereti da je prisvojio gotovo 28 tisuća kuna. Optužen je da je delikte počinio u razdoblju od listopada 2014. do svibnja 2015. godine, kao stručni savjetnik u službi prodaje, zadužen za prodaju osiguranja i naplatu premija. S 15 klijenata zaključio je police osiguranja autoodgovornosti, od njih zaprimio gotovinske uplate premija, a novac nije uplatio na žiroračun tvrtke, već ga zadržao za sebe.


Tužiteljstvo predlaže sudu da mu se izreče kazna od godinu i pol dana zatvora te da se u nju uklopi i sankcija za drugi slučaj, vezan za tvrtku iz Čavala, za koju kao odgovorna osoba nije zatražio otvaranje stečajnog postupka, iako su postojali svi uvjeti za to. Tužiteljstvo predlaže i da se Zvonku Š. sudi u odsutnosti jer već neko vrijeme nije dostupan pravosuđu. Protiv okrivljenog je lani određen istražni zatvor, što znači da će automatski završiti u pritvoru kad ga se pronađe.


Stupanj povjerenja




U istrazi su saslušani svjedoci, ugovaratelji osiguranja, koji su svi redom ispričali da kod Zvonka Š. više godina osiguravaju svoja vozila, da su s njim razvili određeni stupanj povjerenja i da bi mu u pravilu novac davali u gotovini »na ruke«, a on bi im kasnije donosio policu osiguranja. Vjerujući mu, nisu provjeravali što sve piše u polici pa su se na kraju iznenadili kada su na kućne adrese dobili opomene o neplaćanju obroka premija.


Drugom optužnicom za pronevjeru i krivotvorenje službene isprave okrivljena je 38-godišnja Lana B. iz Rijeke, bivša djelatnica riječke poslovnice Triglav osiguranja. Tereti se da je makinacije izvela u razdoblju od prosinca 2008. do lipnja 2011. godine, kao voditeljica prodajnog tima u Rijeci, oštetivši tvrtku u kojoj je radila za ukupno oko 17 i pol  tisuća kuna. Novac dobiven od osiguranika po naplaćenim premijama osiguranja za motorna vozila nije u cijelosti polagala na račun Triglav osiguranja, već je dio zadržavala za sebe.


Tako prilikom sklapanja pet polica nije razdužila iznose što su varirali u iznosu od 2.300 do 5.980 kuna. Lana B. se tereti i da je, kako bi prikrila primitak novca od osiguranika koji su platili premiju u cijelosti u gotovini na ruke, upisivala lažne podatke da se iznos police plaća u ratama. Zbog toga su probleme poslije imali ugovaratelji osiguranja jer ih je osiguravateljska kuća neosnovano teretila zbog neplaćanja anuiteta.


Tužiteljstvo predlaže da se Lani B. izrekne uvjetna kazna zatvora od 11 mjeseci, uz dodatni uvjet da u roku od devet mjeseci nakon pravomoćnosti presude nadoknadi cjelokupnu štetu Triglav osiguranju u iznosu od oko 17,6 tisuća kuna.  Traži se i da plati troškove vještačenja i pretkaznenog postupka od 7.400 kuna.


Branila se šutnjom


Optužena Lana B. se u istrazi, na ispitivanju u tužiteljstvu, branila šutnjom. Svjedoci iz Triglav osiguranja su pak objašnjavali da je ona prvotno bila zaposlena kao zastupnica, a kasnije kao voditeljica prodajnog tima. Njoj neposredno nadređeni ispričao je da su saznanja da nešto ne odgovara potekla od zastupnica koje su navele da se ne poklapaju uplate u blagajni s onim što su stvarno inkasirale pa su dobivale manju plaću. Počelo se to provjeravati pa su tražili očitovanje od Lane B. i svih zastupnica, a sve su ukazivale da su novac predavale Lani B. koja ih je trebala odnijeti na blagajnu s pratećom dokumentacijom. Lana B. je u početku poricala krivnju, ali je na kraju prihvatila da joj se od plaće oduzima prisvojeni novac.


No kada je Lana B. već otišla iz tvrtke, u  osiguravateljskoj kući su uočili novi problem. Naime, kada osiguranici kasne s plaćanjem, dostavljaju im se opomene da nisu platili premije. Ispostavilo se da je Lana B., iako su police bile plaćene u cijelosti, krivotvorila dokumentaciju, navodeći da je riječ o obročnom plaćanju pa bi dio uplatila, a dio novca zadržala.


Dvije optužnice nisu još pravomoćne, trebaju još biti razmotrene na optužnom vijeću riječkog Općinskog suda.