Veze i poznanstva

Riječki sud potvrdio optužnice: Bivše tužiteljice pogodovale sinu bivšeg šefa zagrebačke policije

Fiore Vežnaver

Bivše tužiteljice pogodovale sinu šefa Zg-policije Željka Pokupec (45) i Sineva Vukušić (54) pogodovale su Saši Burušiću koji se zapleo u kriminalne radnje, a sin je tadašnjeg šefa PU Zagrebačke Gorana Burušića



RIJEKA Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je optužnicu koja Željku Pokupec (45) i Sinevu Vukušić (54), dvije bivše čelnice Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, da su pogodovale Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke Gorana Burušića.


Procedura je takva da će optužnica dalje biti proslijeđena raspravnom sucu Županijskog suda u Rijeci koji će odrediti termin pripremnog ročišta, nakon kojeg slijedi suđenje, glavna rasprava.


Otežale istragu 


USKOK je protiv dviju bivših tužiteljica, a sada odvjetnica, istragu pokrenuo još u prosincu 2015. godine. Istraga je bila pokrenuta zbog sumnji da su Pokupec, kao Županijska državna odvjetnica u Zagrebu i Vukušić, kao Općinska državna odvjetnica u Zagrebu, u razdoblju od travnja 2013. do 11. veljače 2015, zajednički i dogovorno, poduzimale i nalagale poduzimanje radnji kojima je u više kaznenih predmeta pogodovano jednom okrivljeniku – za kojeg je u medijima odmah objavljen podatak da je to sin bivšeg šefa zagrebačke policije – s ciljem umanjenja njegove kaznenopravne odgovornosti. Na taj je način u tim predmetima znatno otežano prikupljanje činjenica i dokaza o činjenicama koje terete tog okrivljenika, naglašavalo se iz USKOK-a kada je službeno pokrenuta istraga.




Protiv Saše Burušića je, nakon što je u proljeće 2013. godine uhićen, bilo pokrenuto više kaznenih postupaka. Istražiteljima je priznao da je bio suradnik Radovana Štetića, koji je 90-ih bio spominjan u zagrebačkom kriminalnom miljeu. Navodno mu je pomagao u nizu prevara koje su dosegle dva milijuna kuna. Kao računalni stručnjak, bio je navodno angažiran u izradi lažne dokumentacije.


Krah i pad 


Tadašnji načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić stavio je svoj mandat na raspolaganje kada se doznalo za makinacije njegovog sina, ali je ministar unutarnjih poslova zaključio da načelnik nije zlouporabio svoj položaj, da nije pogodovao sinu. Nakon toga su se pojavile sumnje da su to učinile Željka Pokupec i Sineva Vukušić, a na kraju je slučaj stigao do potvrđivanja optužnice protiv njih.


Željka Pokupec je iz DORH-a otišla u veljači 2015. godine, nakon što ju je tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan smijenio s čelnog mjesta u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Kao jedan od »grijeha« tada se spominjalo podizanje optužnice protiv bivšeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića zbog zataškavanja zločina nakon operacije Oluja. Čini se da je zaključeno kako je optužnica manjkava, pa je povučena sa suda, a na kraju je Pokupec izgubila funkciju u tužiteljstvu.


Važne optužnice


U sjećanju je da je Pokupec, kao čelnica zagrebačkog tužiteljstva, bila angažirana na nizu velikih slučajeva. Između ostalo, to su bile afere Remorker i HAC, koje su obilježene uhićenjem Nadana Vidoševića i podizanjem optužnice protiv Božidara Kalmete, te afera Core Media u kojoj je bila lišena slobode Dijana Čuljak.