Prostitucija

‘Rekla je da popunjava studentski budžet’: Na suđenju svodnicima s Lošinja svjedočio klijent prostitutke

Slavica Kleva

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Stekao sam dojam da to radi po svom izboru i niti u jednom trenutku našeg razgovora nije proizišlo da je netko na to sili ili da se osjeća ugroženom – kazao je svjedok koji se prijavio na oglas



»Prijavio sam se na oglas koji je izašao u Burzi. Dogovorio sam s damom mjesto dolaska, predao sam novac mlađoj osobi, imali smo seksualni odnos i nakon toga sam otišao. Da li je to ista osoba s kojom sam prethodno komunicirao telefonom i s kojom sam se našao, nisam siguran«. Tako je počeo iskazivati muškarac na okolnosti plaćanja seksualnih usluga jednoj ženskoj osobi, zbog koje na optuženičkoj klupi sjede supružnici, 29-godišnja Adriana Butković Domika i 34-godišnji Bernard Domika iz Malog Lošinja, optuženi da su za organiziranje prostitucije vrbovali jednu djevojku i protupravno joj oduzeli slobodu kretanja.



Bračni par tereti se da je u razdoblju od 9. studenog do 11. prosinca prošle godine vrbovao djevojku za pružanje seksualnih usluga i organizirao prostituiranje u jednom stanu u Rijeci. Objavio je oglas u oglasniku pod nazivom: »Carla, 19 godina, grudi 6, sramežljiva i napaljena bucka, ispunjava sve vaše želje i vašu maštu pretvara u stvarnost u svom domu. Diskrecija zajamčena od 0-24«. Naveden je i broj mobitela putem kojeg je Adriana Butković Domika dogovarala susrete – pola sata 500 kuna, sat vremena 800 kuna. Iako je oštećenica odbijala, bračni par ju je na sve načine uvjeravao da se mora baviti najstarijim zanatom na svijetu barem mjesec dana, dok im ne otplati dug. Prijetili su joj da će je istući. Adriana Butković je napisala i raspored rada oštećenoj s gotovo cjelodnevnim radom, a nedjeljom je imala dozvolu oko ponoći otići svojoj kući. Bernard Domika je vrata stana držao zaključana i držao ključ kod sebe pa joj na taj način ograničavao slobodu kretanja. Batine, šamaranje, vrijeđanje, ponižavanje, vikanje da je drolja, tjeranje na oblačenje provokativnog rublja koje joj je kupovala prvooptužena, bila je svakodnevica s kojom je oštećena živjela. Iznerviran nedolaskom jednog klijenta, Bernard Domika je fizički nasrnuo na djevojku, prijeteći joj da će je ubiti. Tada je djevojka zatražila pomoć policije.



Crno donje rublje




– Meni je odmah rečena adresa na koju trebam doći s nekoliko uputa, s obzirom na to da se radilo o jednoj zavučenoj uličici – nastavio je svjedok odgovarati na pitanja odvjetnika optuženih, Slobodana Večerine i Pere Radića. – Znam da se radilo o obiteljskoj kući u kojoj je jedan stan u prizemlju, a na katu jedan manji stan. Gospodična me dočekala u stanu u prizemlju. Predao sam joj 800 kuna, zadržao sam se sat vremena. Kod te djevojke nisam primijetio ništa neobično, niti sam čuo zvukove iz druge prostorije. Žena je spremila novac u torbicu, bila je odjevena u crno donje rublje, a dok sam bio kod nje ona je ulazila u drugu prostoriju, ali prilikom dolaska i odlaska nisam sreo nikoga putem – kazao je svjedok, opisavši da se radilo o djevojci staroj 22-23 godine, malo krupnije građe i crne kose. Bila je vedra, vesela, raspoložena i nasmijana, odgovarao je dalje svjedok na postavljena pitanja vijeća kojem predsjeda sutkinja Sandra Juranović.


– Osim što smo konzumirali seksualni odnos, kratko smo i razgovarali pa sam doznao da je unajmila stan, da je studentica i da se ovim poslom bavi kako bi malo popunila budžet. Kroz razgovor nisam stekao dojam da joj u ovome još netko pomaže. Stekao sam dojam da to radi po svom izboru i niti u jednom trenutku našeg razgovora nije proizišlo da je netko na to sili ili da se osjeća ugroženom. Nisam na njoj vidio nikakve ozljede – kazao je na kraju svjedok.


Ima i prijateljicu


– Bio sam kod nje u dva navrata, svaki put platio sam uslugu 500 kuna, a zadržao sam se između 15 minuta i pola sata. Novac koji sam joj dao ona je stavila u jednu prostoriju koja je bila u produžetku iza kreveta, ali nisam vidio da je novac nekome dala ili da ga je samo bacila u tu prostoriju. Prvi put kad sam došao, na pitanje da li je sama, odgovorila je da ima prijateljicu koja živi s njom, ali koja ne voli muške nego više voli ženske. Pitao sam je zašto to radi, a ona mi odgovorila da mora polagati vozački ispit i da mora završiti srednju školu. Rekla mi je i da je ovaj stan unajmila i da je rodom iz Dubrovnika. Djevojka mi je prvi put djelovala uplašeno, nije bila baš dobre volje – kazao je drugi svjedok. Tužitelj bračni par tereti da su djevojku natjerali na prostituciju kako bi im otplatila dug. Terete se i za prijetnje, da će je istući, a ukoliko ih prijavi policiji da će je naći i mučiti, prijeteći joj i ubojstvom majke.


– Drugi put kad sam došao bila je malo opuštenija i ljubaznija. Po mojoj procjeni, sve se to događalo u studenom prošle godine. Da, radilo se o jednoj jačoj crnki, između 90 i sto kilograma težine, rekla mi je da ima 19 godina, a ta dva susreta zbila su se u razmaku od petnaestak dana. U razgovoru nije spominjala nikakve druge osobe, iz čega bi se dalo zaključiti da ona s nekim radi. Ne, nisam vidio ozljede na njoj. A zašto je bila uplašena prvi put? Ne znam, mogu pretpostaviti da je to zato što je imao doći netko nepoznat. Od toga bih se i ja prestrašio. Nije rekla gdje joj je prijateljica, samo mi je rekla da je neću vidjeti – kazao je na kraju svjedok.