Tragedija

Prilikom pokušaja slijetanja motornim zmajem kod Čazme poginuo pilot

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Pilot je nakon polijetanja i kraćeg leta započeo slijetanje na uređenu livadu iza jedne obiteljske kuće u Pobjeniku kod Čazme ali je zbog krive procjene, odnosno nedovoljne brzine i preblagog kuta slijetanja došlo do sloma uzgona i pada letjelice koja je prednjim kotačem udarila u kosinu odvodnog kanala neposredno prije livade, navodi policija



ZAGREB U padu ultra lake letjelice prilikom pokušaja slijetanja u nedjelju je kod Čazme poginuo 63-godišnji pilot, izvijestila je u ponedjeljak bjelovarsko-bilogorska policija.


Očevidom obavljenim u nazočnosti istražitelja za zrakoplovne nesreće Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu utvrđeno je da je do nesreće došlo zbog krive procjene pilota, koji je imao letačku dozvolu ali je upravljao neregistriranom ultra lakom letjelicom kategorije 2 (motorni zmaj).


Pilot je nakon polijetanja i kraćeg leta započeo slijetanje na uređenu livadu iza jedne obiteljske kuće u Pobjeniku kod Čazme ali je zbog krive procjene, odnosno nedovoljne brzine i preblagog kuta slijetanja došlo do sloma uzgona i pada letjelice koja je prednjim kotačem udarila u kosinu odvodnog kanala neposredno prije livade, navodi policija.




Pilot je u padu zadobio teške ozljede kojima je podlegao u Općoj bolnici Bjelovar.


Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu priopćila je da su njezini istražitelji odmah po dojavi upućeni na teren, gdje su istoga dana obavili očevid. Najavila je da će nakon završene sigurnosne istrage objaviti konačne rezultate na svojoj internetskoj stranici u obliku završnog izvješća o toj zrakoplovnoj nesreći.