Tragedija na Badnjak

Policajac službenim automobilom pregazio pješakinju, naložena dodatna vještačenja

Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin



Radi utvrđivanja tijeka i okolnosti nesreće u Poreču gdje je na Badnjak poginula 72-godišnja pješakinja Ines Rupenović, županijski državni odvjetnik je naložio dodatna vještačenja, izvijestila je istarska policija ne navodeći podatke preminule, javlja Glas Istre.


Naime, dodatna vještačenja bi trebala utvrditi ako je policajac udario u ženu na pješačkom prijelazu ili van njega. No, otkrivanje te informacije neće vratiti u život preminulu Rupenović, ali može drastično utjecati na kvalifikaciju nesreće, odnosno na odgovornost policajca. Razlika ako je udario u ženu van ili na pješačkom prijelazu je jedino u kršenju odredbi Zakona o sigurnost prometa na cestama.


Važno je kojom je brzinom vozio, da li ju je ikako mogao vidjeti, a ako i jest da li se mogao pravodobno zaustaviti. Ukoliko se i utvrdi da se sve dogodilo van pješačkog prijelaza ne znaci da nije ostvario kazneno djelo.




Postavili smo pitanja županijskom državnom odvjetniku Eddy Putigna oko dinamike prometne nesreće, bar u onom dijelu što je bilo moguće utvrditi.


Nesreća se dogodila na Badnjak oko 18.30 sati u Ulici Mate Vlašića u Poreču. Policija je tek izvijestila da je 24-godišnji policijski službenik upravljajući službenim automobilom Ford Focus kolnikom ulice Mate Vlašića, prednjim dijelom vozila udario u 72-godišnju pješakinju koja je prelazila cestu.


Ženi je pružena liječnička pomoć na mjestu nesreće gdje je zbog teških ozljeda preminula u 19.20 sati. Tijelo preminule prevezeno je na Odjel patologije pulske bolnice gdje će po nalogu nadležnog državnog odvjetnika biti obavljena obdukcija. Također da Policijska uprava istarska izražava sućut obitelji preminule.


Na mjestu nesreće na Badnjak smo od brojnih građana dobiti razne izjave vezane za nesreću i za Vlašićevu ulicu općenito. Pored toga dobili smo i isječak snimke s nadzorne kamere.


Naime, nekoliko je osoba iz kafića vidjelo trenutak kada je žena nakon udarca doslovno bačena u zrak i preko automobila pala iza njega na kolnik. Prema onome što smo vidjeli na mjestu događaja automobil se zaustavio oko 20-ak metara od pješačkog prijelaza dok je prema tragovima krvi vidljivo da je žena ležala na kolniku nekoliko metara iza vozila, a najmanje 15 metara od pješačkog prijelaza. Također, policija je označila na kolniku sve tragove koji vode doslovno od pješačkog prijelaza prema automobilu.



Ujedno, poznata je činjenica da je žena neposredno prije sraza bila u kafiću i kupila cigarete koje su nakon sudara pronađene blizu pješačkog kao i raif za kosu. Iste cigarete je kupovala svaki dan, godinama, i redovito igrala Bingo.


Vlasnik kafića, koji je kada je čuo udarac automobila okrenuo glavu i doslovno vidio da je žena preletjela preko vozila i pala na kolnik, potrčao je odmah prema mjestu događaja, o čemu svjedoči i video snimak iz njegovog lokala. Pored njega u pomoć ženi priskočilo je još osoba. Ubrzo je došla i Hitna pomoć koja je oko 40 minuta reanimirala ženu, ali bezuspješno. Policajac koji je upravljao automobilom je bio u šoku i govorio da je nije vidio.


Građani su pak složni da su u Vlašićevoj ulici prijeko potrebni ležeći policajci, a na to ukazuju već duže vrijeme. Naime, cesta siječe dva gusto naseljena područja u gradu gdje ima i puno djece, a na ovom predjelu je posebno opasna brza i neprilagođena vožnja.