Trojka iz Koprivnice

Počela primjena novog zakona, ispisane prve kazne: Kažnjen s 24.000 kuna i 2 godine bez vozačke

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza



Tek što je počela primjena novo, strožeg zakona o sigurnosti u prometu, koji predviđa masne kazne za najteže prekršitelje, a već su nastradala tri vozača koji su u prekršajima uhvaćeni na području Koprivnice, javlja tamošnja policija.


Vozač star 20 godina, koji još nema vozačku dozvolu, u petak je na cesti Koprivnica – Peteranec vozio neregistrirani i neosigurani auto, i to s 1,23 promila alkohola u krvi.


Prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom, zbog čega je već u subotu dobio kaznu zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanu kaznu od 13,300 kuna i zabranu upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.


2,69 promila u krvi




U subotu malo nakon ponoći 50-godišnji vozač je u Bilogorskoj ulici u Koprivnici osobni auto vozio s 2,69 promila alkohola u krvi i to za vrijeme dok mu je vozačka dozvola bila oduzeta. Gospodin je kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca.


U subotu kasno navečer uhvaćen je i 21-godišnjak koji je u Virju upravljao autom pod utjecajem alkohola 2,08 promila. U nedjelju je na prekršajnom odjelu Općinskog suda u Koprivnici kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.


Uz vijesti o trojici prekršitelja koprivnička policija donosi i popis osam najtežih koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu. To su:


Osam najtežih prekršaja


1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,


2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,


3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,


4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,


5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,


6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,


7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,


8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.