Nova praksa MUP-a

Pacijent prijetio liječnici: ‘Ako ostanem bez vozačke, bolje da vas nema’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Google Maps

Foto Screenshot Google Maps



ORAHOVICA Nova kontroverzna praksa MUP-a po kojoj kažnjavaju liječnike, jer nisu prijavili promjenu zdravstvenog stanja pacijenata, već daje prve loše rezultate. Prva je to na svojoj koži osjetila liječnica drogiranog vozača BMW-a koji je na naplatnim kućicama na Svetoj Heleni smrskao auto u kojem se nalazila tročlana obitelj.


Njoj je policija upala u ordinaciju, napravila pretres i još k tome liječnicu kaznila s 5.000 kuna. Spomenimo da vozač još uvijek nije ni za što kažnjen.


Nije trebalo dugo čekati i zahvaljujući novoj praksi MUP-a, koju je osudila Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) dogodio se prvi incident, ovog puta u Orahovici.




Pacijent iz Orahovice došao je bijesan u ordinaciju svoje obiteljske liječnice te je liječniku, koji je mijenjao njegovu liječnicu, otvoreno prijetio, piše Večernji.


On je liječniku koji je mijenjao dr. Marijanu Peček-Vidaković poručio da joj je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke dozvole. Razlog je tome što je spomenuta liječnica sukladno Zakonu o sigurnosti prometa motornim vozilima MUP-u prijavila promjenu njegova zdravstvenog stanja što bi u konačnici moglo značiti i da će pacijent ostati bez vozačke dozvole.


Iz Hrvatske liječničke komore, komentirajući ovaj najnoviji slučaj, podsjetili su kako je početkom ove godine na snagu stupio zakon po kojem je prisila prema liječniku kao službenoj osobi kazneno djelo, a ne prekršaj kao do tada.


Navode kako ima liječnika koji ne prijavljuju prijetnje i druge nemile događaje koje doživljavaju od pacijenata.


– Ta promjena zakona kratko je na snazi pa je za sada teško govoriti o njenim rezultatima, kažu iz Hrvatske liječničke komore, dodajući da su u više navrata govorili kako bi u liječničkim ustanovama s hitnim prijmom bilo dobro da postoje zaštitari koji bi liječnicima ulijevali sigurnost.