Ispovijest supruge i šogora pretučenog

POLICIJSKA BRUTALNOST U KLANI ‘Glavom su mu udarali o tlo dok nije izgubio svijest’

Slavica Kleva

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Glavom su mu udarali o tlo, počeli tući i gušiti, nisam sigurna koliko ih je čučalo oko njega, a koliko njih stajalo, no odmah se pojavila interventna policija, napravili su polukrug da se nitko ne može približiti. Gledaju djeca, sin histerično plače, počeli su se okupljati ljudi. Uspjela sam odvući sina do prijateljice, do klupe gdje smo samo nekoliko trenutaka prije svi zajedno sjedili – ispričala nam je potresena žena



RIJEKA – U subotu smo posjetili roditelje koji žive u Klani s namjerom da u okviru proslave Rokove odemo s planinarima na tradicionalni »Rokovski zalazak sunca« na Obruču. Nakon noćnog silaska uputili smo se, cijela obitelj, na domjenak ispred Vatrogasnog doma upriličen za sve sudionike planinarskog pohoda. Bilo je otprilike 23.30 sati. Parkirali smo osobno vozilo BMW na prostoru gdje se održava sajam, nadomak pomoćnog igrališta. Nikome nije smetao, do nas je bilo parkirano policijsko vozilo. Nikoga nismo autom zatvorili, bilo je tu mjesta za još nekoliko auta.


Kako je moj desetogodišnji sin prvi pojeo otišao se igrati s drugom djecom, vratio se u jednom trenutku i rekao da je policija rekla da naš auto smeta. Sin se nakon što nas je obavijestio, vratio igrati, a mi krenuli prema autu, u jednom dahu nam je počela pričati Vesna B., čiji je 35-godišnji suprug završio u bolnici nakon što su policijski službenici nad njime primijenili sredstva prisile zbog, kako se navodi u službenom objašnjenju policije, »narušavanja javnog reda i mira« u subotu na proslavi Rokove u Klani.


– U policijskom vozilu je sjedio policajac koji je rekao da auto smeta. Na pitanje mog supruga kome auto smeta i zašto se mora preparkirati, policajac je zatražio muževljeve dokumente. U tom trenutku policajac otvara vrata policijskog automobila, a suprug mu skreće pažnju da pripazi kako otvara vrata, da ne ogrebe naš auto s obzirom na to da su bili jedan do drugog parkirani. Policajac ponovo traži dokumente, a suprug govori da auto glasi na mene i pita ga koje dokumente želi, osobnu, vozačku ili prometnu dozvolu – priča dalje Vesna, koja nas je s bratom Milošem dočekala na pragu kuće. Miloš je također bio na fešti u Klani. Sjedimo u njihovoj kući, pred njima bilježnice u koje su detaljno i pedantno zabilježili gotovo sve trenutke koji su uslijedili nakon planinarske šetnje, ali i izradili fotografije mjesta događaja.




– Policajac ponovo pita mog supruga dokumente, a on ga ponovo pita: »Što ću vam dati?« i počne vaditi iz zadnjeg džepa novac i dokumente, nije imao novčanik. No, što su oni pomislili, što su zaključili, jesu li mislili da on neće pokazati dokumente, odjednom ga jedan policajac hvata za ruku, drugi za drugu ruku i počnu ga vući, pridružuje se ovoj dvojici i treći policajac i vuku ga oko sedam metara prema drugim automobilima koji su bili nedaleko parkirani – nastavlja priču supruga stradalog 35-godišnjaka.


– Stavili su mu ruke na leđa, stavili lisice i bacili na pod. Glavom su mu udarali o tlo, počeli tući i gušiti, nisam sigurna koliko ih je čučalo oko njega, a koliko njih stajalo, no odmah se pojavila interventna policija, napravili su polukrug da se nitko ne može približiti. Gledaju djeca, sin histerično plače, počeli su se okupljati ljudi. Uspjela sam odvući sina do prijateljice, do klupe gdje smo samo nekoliko trenutaka prije svi zajedno sjedili, a sve kako ne bi gledao sukob – ispričala nam je potresena žena.


– Tukli su ga dok nije izgubio svijest, sve skupa trajalo je sigurno desetak minuta – dodaje brat naše sugovornice, ne shvaćajući zbog čega je trebalo upotijebiti toliku silu, zbog čega je troje policajaca moralo držati njegovog kunjada na tlu.


– Ubacili su ga takvog u maricu, suprug mi je u bolnici rekao da su ga tijekom puta polijevali vodom da se probudi, pokušavali dignuti na noge, ali im to nije uspijevalo. Rekao mi je da su se vozili i u jednom trenutku stali kako bi provjerili u kakvom je stanju, nazvali postaju s pitanjem: »Gdje s njim?« Suprug je čuo da su zvali Hitnu koja ga je preuzela, ali ne zna gdje, jer do policijske postaje nije stigao, već odmah na Hitni trakt. Policajci su rekli Hitnoj koja ga je preuzela: »Pijan je i razbio je glavu.« No, suprug te večeri nije ništa pio – tvrdi Vesna, dodajući da je i to sretna okolnost s obzirom na sve što se dogodilo te večeri.


Policija ne spori događaj i ne spore postupanje svojih policijskih djelatnika nad 35-godišnjakom, ali isto tako tvrde da nije bilo premlaćivanja niti cipelarenja. Jer, kako doznajemo, postoje svjedoci i s jedne i s druge strane, pa, iako se još uvijek utvrđuje osnovanost postupanja i upotrebe sredstava prisile, dosadašnja interna istraga ukazuje da je uporaba prisile bila zakonita. Čovjek je, kažu naši neslužbeni izvori, uslijed postupanja policajaca prilikom pružanja otpora pao na tlo zajedno s policajcima i tada je zadobio ozljede po nosu. No, ne upuštaju se u kvalifikaciju zadobivenih ozljeda u smislu jesu li one teške ili lake.


Glavni ravnatelj policije odlučio je, podsjetimo, da se zbog prikupljanja svih obavijesti o uporabi sredstava prisile u postupanju policije u Klani oformi stručni tim policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista