Suđenje palikući

PIJANSTVO NIJE KLJUČNO: Psihijatrica o psihološkom profilu muškarca koji je zapalio zametski kafić

Slavica Kleva

Maloku je neodgovoran i prema sebi i prema drugima, emocionalno nezreo te ga nije briga za tuđe interese i stavove, pojasnila je sudska vještakinja psihičko stanje optuženog



RIJEKA – »Da bih dokazala da je okrivljeni u konkretnom slučaju bio bitno smanjeno ubrojiv, bila bi potrebna visoka koncentracija alkohola u krvi, ponašanje i svijest okrivljenika koje bi ukazivalo na jake deficite u psihomotorici u aktivnostima i ponašanju okrivljenika u konkretnim okolnostima i eventualno neka druga psihopatologija koja bi imala moguće karakter psihotičnog ponašanja što bi onda ulazilo u kategoriju neke duševne bolesti. No, za sve ovo što sam navela u konkretnom slučaju, za okrivljenika Arbena Malokua, takvi elementi nisu utvrđeni.«


Dio je to iskaza stalne psihijatrijske sudske vještakinje dr. Klemetine Ružić koja je, pozvana pred vijeće kojim predsjeda sutkinja Brankica Grgurić, objašnjavala nalaz o karakteristikama ličnosti Arbena Malokua (34) optuženog za podmetanje požara u lokalu Metropolis na Zametu početkom veljače ove godine. Maloku se nalazi u istražnom zatvoru,a vještačenjem je utvrđeno da je Maloku u trenutku podmetanja požara bio smanjeno ubrojiv zbog alkoholiziranosti, ali ne u bitnoj mjeri.



Arben Maloku se tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je 1. veljače ove godine u ugostiteljskom lokalu Metropolis nakon verbalnog sukoba s vlasnikom lokala i konobarom u žaru svađe bacio punu staklenu bocu piva revoltiran činjenicom da mora napustiti lokal zbog zatvaranja. Iz osvete je taksijem krenuo prema benzinskoj postaji Petrol na Martinkovcu, ulio u kanistar pet litara benzina pa se taksijem ponovo vratio pred Metropolis.




Fizičkom snagom otvorio je vrata terase, a potom provalio i vrata unutrašnjeg dijela lokala. Ušao je u prostor pored tapiciranog separea pa s namjerom da uništi lokal prolio i pripalio benzin. Nakon toga je izašao iz lokala, a vatra koja se oko 2.30 sati proširila, nanijela je vlasniku lokala veliku materijalnu štetu. Ispitivanjem vještakinje iscrpili su se svi dokazni prijedlozi pa se na slijedećoj raspravi očekuje Malokuova obrana i završne riječi tužitelja i obrane.



Životne traume


Na pitanje Malokuova odvjetnika Pere Radića da li su životne traume koje je optuženi proživio tijekom djetinjstva i mladosti mogle imati za posljedicu u dijelu za koje se tereti, vještakinja je kazala da samo kazneno djelo ne može biti posljedica ranijih životnih trauma ali svakako jest posljedica, odnosno odraz disocijalnog ponašanja u okviru poremećaja ličnosti koje su detaljno pojašnjene u pismenom nalazu. Kod okrivljenika postoji pomanjkanje odgovornosti prema sebi jer je to izabrani stil života i ponašanja kroz duži vremenski period, a pri tome mislim na dugogodišnji boravak u zatvoru što je dovoljan indikator neodgovornosti prema vlasitoj ličnosti, odgovorila je vještakinja.


Radoznao je bio i sam optuženi Maloku jer je vještakinju upitao da mu pojasni kakav to poremećaj ličnosti on posjeduje. – To su emocionalno nezreli obrasci ponašanja kroz duži vremenski period, zapravo, praktički kroz čitav život, ponavljanje kaznenih djela za koje je sankcioniran, služio je zatvorske kazne iz čega nije stekao nikakvu pozitivnu pouku niti je korigirao vlastite stavove ponašanja i to je zapravo ostao njegov životni stil ponašanja i kroz veći dio života. Izostanak bliskih emocionalnih veza, neodgovornost prema sebi i prema drugima, odnosno nebriga za tuđe interese, stavove, mišljenje i imovinu.

Pomanjkanje odgoja


Sve skupa zasigurno ima korijene u djetinjstvu i odrastanju okrivljenika, u pomanjkanju odgoja od strane roditelja, iz okolnosti koje je okrivljenik u povijesti života naveo ali i odgojnih ustanova u kojima je tijekom života boravio. To je dakako, olakotna okolnost za okrivljenika jer isto ponašanje nije moguće promijeniti odnosno preodgoj u ovoj životnoj dobi nije moguć, pojasnila je vijeću vještakinja između ostalog.


U nastavku rasprave, tužiteljica je predložila da se u odnosu na kvalifikaciju inkriminiranog kaznenog djela pozove vlasnik Metropolisa i dostavi dokumentaciju u vezi štete nastalih na uređajima i inventaru u lokalu s obzirom da je osiguravateljska kuća postavila imovinsko pravni zahtjev u iznosu 320 tisuća kuna na ime odštete za građevinski dio kako je to vlasnik i kazao na jednom od prethodnih rasprava pozvan kao svjedok.