Kobna kava i cigareta

Otkriven uzrok tragedije u Psihijatrijskoj bolnici: Cigareta zapalila Lopaču

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Neslužbeno se saznaje da je u petak poslijepodne jedan pacijent u sobi pušio i pio kavu. No, cigareta mu je u jednom trenutku ispala iz ruke, planula je vatra...



RIJEKA Policijska uprava primorsko-goranska objavila je jučer rano poslijepodne, nakon okončanog očevida, kako je isključen tehnički faktor   kao mogući uzrok požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, u kojem je jedan pacijent smrtno stradao, dok je petnaestak osoba ozlijeđeno.


To bi značilo da je požar uzrokovan tzv. ljudskim faktorom, no zasad za to nema službenih objašnjenja. Iz krugova bliskih istrazi naš list ipak doznaje kako je dosadašnji rad istražitelja na slučaju pokazao da se u pozadini požara nalazi banalan događaj.


Neslužbeno se saznaje da je u petak poslijepodne jedan pacijent u sobi pušio i pio kavu. No, cigareta mu je u jednom trenutku ispala iz ruke, planula je vatra… Čovjek koji je, po svemu sudeći, nehajem izazvao požar nije onaj koji je smrtno stradao, 68-godišnji muškarac, psihijatrijski bolesnik. Izvor blizak istrazi navodi nam kako je rekonstrukcija događaja pokazala da je njega počeo gušiti dim, pa je izašao iz sobe na balkon, gdje je i pronađen mrtav.




Potvrdi li se definitivno ovakav tijek događaja kojim je izazvan požar, to bi značilo automatski povlačenje kaznene odgovornosti za onog koji je skrivio požar, a u praksi je to obično prijava zbog kaznenog djela »dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom«. 


No, izvori bliski slučaju objašnjavaju nam da je još u fazi provjera i razmatranja pitanje hoće li biti podnesena kaznena prijava protiv pacijenta za kojeg se sumnja da je odgovoran za izazivanje požara, s obzirom na psihički profil ličnosti osoba smještenih u dijelu zgrade koja je poharala vatra. Mnogo toga je još u fazi rasvjetljavanja, no  moguće  je da je osoba koja se dovodi u vezu s izbijanjem vatre potpuno ili djelomično lišena poslovne sposobnosti, pa je upitna  i sposobnost da kazneno odgovara.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…