Reketarenje u Rijeci

Osumnjičeni zaštitari u zatvoru, policija najavljuje: ”Odlučni smo do kraja razotkriti nedjela”

Slavica Kleva

U posljednje vrijeme, u centru Rijeke zabilježena su četiri slučaja premlaćivanja ugostitelja ali i gostiju u noćnim satima, rečeno je u policiji



RIJEKA U prvom okončanom dijelu kriminalističkog istraživanja tri su osobe uhićene zbog sumnje u pet kaznenih djela iznude i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Jedna je osoba teško, a druga je zadobila lake tjelesne  ozljede. Ugostitelj iz Rijeke iznuđivan je izvjesno vrijeme, dok je ugostitelj s Krka nedavno prijavio maltretiranja i iznudu.


U posljednje vrijeme, u centru Rijeke zabilježena su četiri slučaja premlaćivanja ugostitelja ali i gostiju u noćnim satima. Što ćemo sve otkriti u daljnjem tijeku istrage za sada ne mogu  reći jer ima osoba koje uopće nisu prijavile da su pretučene pa i ovu priliku koristim i  pozivam da se jave u policiju, bez straha, spremni smo i odlučni razotkriti takva nedjela, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik Sektora krim policije u PU primorsko-goranskoj Željko Kruneš povodom uhićenja trojice zaštitara koji su mjesecima reketarili pojedine osobe, a i obračun šakama im nije bio stran. Na pitanje novinara o kojim se iznosima iznude radilo, odgovorio je da se iznuda kretala od četiri tisuće kuna do tri tisuće eura.


Pritvor i jamstva


A u međuvremenu su osumnjičeni za iznudu i nanošenje teških tjelesnih ozljeda prvoosumnjičeni redar odnosno zaštitar zaposlen u Klemm sigurnost d.o.o Kristijan Hodak (36) iz Zagreba, drugoosumnjičeni Vedran Prica (29) iz Pule i Tomislav Čuljat (34) iz Rijeke, privedeni sucu istrage Dušku Tišmi koji je na prijedlog tužiteljice Irene Babarović svima odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke.





Većina zaštitara koji doista posao obavljaju savjesno i odgovorno, anonimno su komentirali ovaj događaj i između ostalog zaključili da je velik broj ugostitelja koji su im dužni za usluge koje obavljaju  i po nekoliko tisuća eura i po nekoliko mjeseci ali im ne pada na pamet utjerivati dug batinama i prijetnjama.



Istovremeno, sudac je odredio i visinu jamstva za izlazak iz zatvora, pa tako za Hodaka iznosi 150 tisuća kuna, za Pricu je određeno jamstvo u visini sto tisuća kuna, a za Čuljata je najmanja, može van ako uplati jamstvo u visini 80 tisuća kuna.


U akciji uhićenja koja se dogodila u subotu u poslijepodnevnim satima, policija je prekinula isplatu, odnosno reket koji je zatražen od ugostitelja u iznosu od tri tisuće eura. No, u zaštitarskoj firmi Klemm sigurnost, d.o.o odbijaju bilo kakvu mogućnost upletenosti u taj slučaj, tvrde da nisu  znali što  im rade djelatnici, a voditelj zagrebačke tvrtke u Rijeci Nedžad Brkić potvrdio da su jučer dobili izvanredan otkaz ugovora o radu.


Konobar ili zaštitar?


No, upravo se u toj domeni otvara niz pitanja, od kojih smo jedno jučer postavili i načelniku Krunešu, a riječ je o licencama za zaštitare.



Kristijan Hodak  trener je Boksačkog kluba Delnice, priprema mlade sportaše za prvenstva, bavi se odgojnim i pedagoškim radom, radi s djecom i rezultati govore više od svega, jedan su od najuspješnijih klubova u Županiji. U posljednjem razgovoru prije par mjeseci, a prilikom novih uspjeha Kluba, Hodak je izjavio: »Ponosni smo i zadovoljni zbog uspjeha , ali zbog odnosa Grada Delnica smo nesretni i nezadovoljni. Jedini kojima zaista moramo biti zahvalni su ljudi iz poduzeća Klemm Security, koji zaista puno pomažu pa je lijep dio ovih zlatnih medalja iskovan i uz njihovu pomoć«. I Vedran Prica se bavio boksom, a Čuljat je bivši nogometaš Pomorca i Orijenta.



Točno je da je policija nadležna za izdavanje licenci kada je riječ o zaštitarskim poslovima. No, imate vi mnogobrojne zaštitare angažirane po lokalima koji konobare, ili su kuhari ili ugostitelji, pa mi se čini da tu ima posla i za druge nadležne službe i institucije koje bi trebale malo bolje pročešljavati ugovore o zapošljavanju i na kojem se radnom mjestu nalaze, kazao je kratko Kruneš. Od  trojice uhićenih zbog iznude samo je Čuljat imao licencu zaštitara dok su ova druga dvojica  imali ugovorni status »preventivnog pazitelja« ma što to značilo.