Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 26
Sutra: 13° 13° 26
20. studenoga 2019.
Diverzanti SAO Krajine

Osuđeni brutalni likvidatori iz Joševice: Upadali u kuće i hicima u glavu smaknuli 21 osobu

Ilustracija / Foto arhiva
Ilustracija / Foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 17:26 2018-09-17T17:26:14+02:00

Za zločin u Joševici dvojica optuženika u odsutnosti osuđena su na 15 godina zatvora 

ZAGREB Zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991. na 15 godina zatvora u ponedjeljak su nepravomoćno osuđeni ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak, dok su zbog nedostatka dokaza oslobođeni njihovi suoptuženici George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović, kojima se također sudilo u odsutnosti. 

Za zločin u Joševici optuženi su pripadnici izviđačko divezantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine koje tužiteljstvo tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.

Kada su u kućama nekoga zatekli iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i na taj način ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo jedna žrtva kojoj su pucali u usta i vrat.

Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna.

Obrazlažući presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša kazao je da je zločin u Joševici bio pomno planiran te da je iza njega stajao vrh vojne, političke i obavještajne strukture tzv. SAO Krajine. I počinitelji su bili odabrani, kazao je sudac.

Dodao je i da je sud uvjeren kako su i trojica oslobođenih sudjelovali u zločinu, ali nije bilo dokaza za osuđujuću presudu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija