Na optuženičkoj klupi

Oglašavao se kao ‘jeftin, brz i pouzdan’: Riječanin nudio ugradnju stolarije, pa ‘nestao’ s novcem

Slavica Kleva

foto: Slavica Kleva

foto: Slavica Kleva

Nažalost, sve na štetu radnih građana Rijeke ali i umirovljenika koji su na letak koji je Filjević ulagao u poštanske sandučiće s oglašenom »akcijom tvrtke Porta nova s 30 posto manjom cijenom ugradnje stolarije« iskreno obradovali i pozitivno reagirali.



RIJEKA – Dražen Filjević (32) iz Rijeke nakon duže stanke ponovo je sjeo na optuženičku klupu zbog prijevara. Duža stanka uslijedila je zbog odlaska sutkinje koja je proces započela, a u međuvremenu postavljena na drugu sudačku funkciju, stoga je sudski progon nastavila sutkinja Aleksandra Svoboda Miše.


No, od posljednjih rasprava koje su se »odvrtile« prije nepune dvije godine, optužni akti protiv Filjevića su se podebljali, Filjević se trenutno tereti sa sedam optužnih akata koji su sada objedinjeni u jedan i sudit ćemu se kroz jedinstveni sudski postupak. U tih sedam optužnih akata, Filjević se tereti za ukupno 31 kazneno djelo prijevare. Jer kako je suđenje Filjeviću krenulo i o tome smo izvještavali javnost, tako su se u državno odvjetništvo i na policiju počeli javljati i drugi prevareni građani koji su se također prepoznali kao žrtve prijevare. U ovom trenutku iznos prijevara veći je od tri stotine tisuća kuna.


Sve na štetu građana


Nažalost, sve na štetu radnih građana Rijeke ali i umirovljenika koji su na letak koji je Filjević ulagao u poštanske sandučiće s oglašenom »akcijom tvrtke Porta nova s 30 posto manjom cijenom ugradnje stolarije« iskreno obradovali i pozitivno reagirali. Obratili su se Filjeviću i njegovoj tvrtki nadajući se da će za svoj novac dobiti kvalitetu kao i da će Filjević ispoštovati rok ugradnje od trideset do trideset i pet dana kako je to u letku i naglašavano.




Velika većina prevarenih na sudu su rekli da su u kontakt s Filjevićem došli putem letka kojim se oglašavao. U najvećem broju slučajeva on je osobno dolazio u stanove i obavljao izmjere za ugradnju nove stolarije, tek je tu i tamo slao svoje radnike, ali nakon što bi s klijentom potpisao ugovor i uzeo gotovinu u sjedištu tvrtke u Viškovu, počele bi muke po mušterije.



Prvo bi se vrijeme čak i javljao na telefonske pozive, nekima bi govorio da ima poteškoća s nabavkom materijala, drugima da ima problema sa strojevima, trećima da mora izaći iz proizvodnog pogona i naći drugi, da mu se pokvario kamion, da ga je policija isključila iz prometa, da mu je ukraden kombi i tako dalje. No, dio prevarenih nakon što je shvatio da od stolarije i povrata novca neće biti ništa, doživjeli su novi šok odlaskom na Viškovo u poslovni prostor koji nakon nekoliko mjeseci od zaključenja ugovora, nije ni fizički više postojao.


Htjeli pomoći roditeljima


– Mi smo roditeljima, umirovljenicima koji su netom morali ugraditi regulatore za radijatore htjeli pomoći s otplatom PVC stolarije s obzirom da više nisu imali novaca. Sadržaj letka koji je bio ubačen u poštanski sandučić učinio nam se povoljan. 



Filjević se oglašavao kao ovlašteni distributer europskih proizvođača ALU, PVC i unutarnje stolarije, sobnih i protuprovalnih vrata.


– Kako bi postali Vaš partner od povjerenja, uvijek smo lako dostupni i pružamo Vam kvalitetu, brzinu, vrijednost. Naša je misija zadovoljstvo naših klijenata, vodi nas brižnost, kvaliteta i profesionalizam, a vizija održati se na vrhu, jer zadovoljstvo naših klijenata naša su konkurentska prednost, piše, između ostalog, na odavno neaktivnoj Filjevićevoj poslovnoj stranici.



Došli smo suprug i ja u kontakt s Filjevićem. Dao nam je ponudu, prihvatili smo je jer je rok ugradnje bio najbrži, za pet tjedana. Potkraj listopada 2013. godine potpisali smo ugovor i na ruke mu dali 32.300 kuna. Koji dan kasnije došlo je i do anexa ugovora jer u ponudi nisu bila stavljena vrata u dnevnom boravku i roleta. Dali smo mu, čini mi se daje tada bila prisutna i njegova tajnica, još 3.150 kuna.


Kad je prošao rok od 35 radnih dana počeli smo zivkati, nije se javljao. Kad se javio rekao je da ima poteškoća ali da će učiniti prvi tjedan u prosoncu. Opet nije došao, opet se javio i obećao da će doći prije Božića. Mučenje je trajalo do veljače iduće godine i onda sam zaključila da nema smisla, shvatila sam da nije u mogućnosti ispuniti svoju obvezu.


Tražila sam povrat novca, gotovine, a on je rekao da će mi vratiti. Isprike u nedogled, da bi doživjeli na kraju da se nije ni javljao. Obratila sam se tržišnom inspektoratu, ništa se nije dogodilo, onda sam se obratila policiji. U jednom trenutku se čak pravdao da ga je računovođa pokrao, kazala je jedna od ponovo ispitanih oštećenica. Inzistiram na imovinsko pravnom zahtjevu, hoću da mi vrati novac do zadnje lipe, kazala je oštećena žena koja nema ni novac ni novu stolariju.